Norge vill stoppa importerad arbetskraft

Norge kan snart upphöra med import av vårdpersonal från fattiga underutvecklade länder. Som första land i världen överväger Norge ett förbud för både privata och offentliga vårdgivare att dränera u-länder på utbildad kvalificerad arbetskraft.

– Vi måste lösa våra personalproblem på egen hand. Det är oetiskt att ta vårdpersonal från de delar av världen där både hälsoproblemen och bristen på kvalificerat folk är som störst.

Det säger socialminister Sylvia Brustad till den norska teven NRK när hon tar emot rapporten som föreslår importstopp för läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal från fattiga länder.

Det har länge varit populärt bland svenska sjuksköterskor och också läkare att jobba i Norge där de får betydligt bättre betalt än i Sverige.

Stora behov
Men i jakten på vårdpersonal har norrmännen också rekryterat folk från betydligt mer avlägsna länder. Och fram till år 2050 kommer det att behövas 200 000 nya anställda i vård- och omsorgssektorn.

När landets utvecklingsminister Erik Solheim i våras föreslog att man skulle försöka hitta många av dem i u-länder blev reaktionerna mycket starka, inte minst från biståndsorganisationer och vårdfacken.

Men nu tycks regeringen ha gjort en u-sväng och istället lutar det åt ett förbud mot import av personal till vården och omsorgen.

Flyr sina hemländer
”Norge bör satsa på att göra livet lättare för dem som bor i fattiga länder så att de inte behöver söka jobb på andra håll i världen”, säger den norska socialstyrelsen som ligger bakom förslaget att stoppa importen av vårdpersonal från u-länder.

Samtidigt föreslås att Norge går i bräschen för internationella överenskommelser som motverkar att utbildade människor flyr sina fattiga hemländer för att lösa arbetskraftsproblem i den rika världen.

Alternativet till arbetskraftsimport är att utbilda personal i landet, locka folk att gå från deltid till heltid och att öka alla anställdas kompetens.

Christer Fridén, Ekots Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista