Franske premiärministern Francois Fillon har retat upp facken.

Statspensioner het fråga för Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy går nu mot sina första hårda prövningar. Han vann presidentvalet med löftet att förändra Frankrike och tänker nu genomdriva försämrade pensioner för de statsanställda, trots varningar om hårt motstånd från facken.

Dessutom talas det om problem i regeringen.

– Jag försäkrar er att det finns absolut inga spänningar mellan mig och presidenten. Vi delar synen att Frankrike måste förändras och att reformerna ska genomdrivas, säger premiärminister Francois Fillon.

Men Fillon retade upp fackförbunden rejält häromdagen, när han sa att planen redan låg klar för hur de statsanställdas pensioner ska beskäras. President Sarkozy tog efteråt sin premiärminister offentligt i örat för förhastade formuleringar.

Getingbo
Läget är kanhända nervöst. Sarkozy ger sig nu in i ett getingbo, som tidigare regeringar inte kunnat rensa ur. År 1997 blev protesterna så massiva mot neddragningarna, att regeringen utlyste nyval och förlorade.

I dag kan vissa statsanställda gå i pension redan vid 55 år eller till och med tidigare och får ungefär mellan 15 000 och 20 000 kronor i månaden. Det finns 1 100 000 pensionärer som får pengar i systemet, medan de som betalar in bara är en halv miljon personer.

Inskränkt strejkrätt
För ett land med budgetunderskott och måttlig tillväxt är pensionerna en tung post. Men facken har redan signalerat att de inte accepterar neddragningar utan föregående förhandlingar. De är redan ilskna över att vissa statliga tjänster inte återbesätts och att strejkrätten inskränkts.

Gemene man på gatan är övertygad om att hösten blir het med en ny strejkvåg och demonstrationer, men opinionsmätningar visar att över 60 procent av fransmännen stödjer president Sarkozy.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista