Franskt uttalande väcker reaktioner i Iran

I Iran har officiella medier reagerat skarpt på söndagens uttalande av Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner, där han varnade för att krisen kring Irans kärntekniska program kan sluta med ett krig.

I en radio- och tv-intervju på söndagskvällen väckte Bernard Kouchner stor uppmärksamhet med orden: ”Vi måste vara redo för det värsta, och det värsta är krig”.

Trots att Frankrikes utrikesminister tillade att eventuella militära aktioner inte var nära förestående, går statskontrollerade medier i Iran på måndagen till hårt angrepp mot Frankrike och anklagar landets nye president Nicolas Sarkozy för att gå i USA:s ledband.

Reser till Moskva
Utrikesminister Kouchner gjorde sitt utspel inför en resa på måndagen till Moskva, där han ska försöka övertyga sin ryske kollega Sergei Lavrov om att FN:s säkerhetsrådet måste anta en tredje resolution riktad mot Iran för att få landet att sluta anrika uran som kan användas till kärnvapen.

Samtidigt öppnar FN:s atomenergiorgan IAEA på måndagen sin årliga konferens i Wien, där Irans anrikningsprogram blir en huvudfråga.

Chefen för IAEA , Nobelpristagaren Mohamed ElBaradei har retat flera av säkerhetsrådets medlemmar genom att ge Iran ett andrum för klargöranden.

Behärskar anrikningsprocessen
Själv är han övertygad om att det är för sent för militära eller andra straffåtgärder mot Iran eftersom landets kärntekniker redan behärskar anrikningsprocessen.

Enligt ElBaradei är det enda realistiska att Iran får ägna sig åt begränsad anrikning under sträng översyn. Men den inställningen delar han inte med USA:s närmaste allierade dit nu också Frankrike får räknas.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista