Klicka för grafik

Alliansregeringen summerar första året

Idag måndag, på dagen ett år efter valsegern, lägger regeringen fram en vitbok där arbetet summeras. Regeringen anser sig ha genomfört 56 av 193 aviserade vallöften.

Löften i valmanifest och överenskommelser listas och prickas av i vitboken.

”Allting kan så klart inte genomföras på en gång. Trots det har alliansregeringen gjort mer än vad många hade hoppats och trott”, summerar de fyra partiledarna Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund.

56 av 193 vallöften
Av 193 aviserade löften anser sig regeringen ha genomfört 56. Ytterligare 120 är på gång, till exempel genom att en utredning tillsatts eller en proposition överlämnats.

Återstår 17, exempelvis avskaffad värnskatt och avdragsrätt för donationer från privatpersoner och företag till ideella organisationer och forskning.

Sex områden tas upp: arbete, kunskap, sjukvård och omsorg, miljö, trygghet, jämställdhet och integration, samt utrikespolitik och bistånd.

Vårdbiträden tjänar mer
Regeringen lyfter bland annat fram att ett vårdbiträde har fått 700-750 kronor mer i månaden efter skatt och att skattekvoten sjunkit från 49,8 procent av bruttonationalprodukten till 47,7 procent.

”Det är det lägsta skatteuttaget sedan mitten av 1980-talet”, konstaterar alliansen.

Olika insatser för att få fler i arbete har resulterat i att utanförskapet minskat med 130 000 personer under ett år, summerar den.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista