Nicaragua splittrat ett år efter valet

När Daniel Ortega valdes till Nicaraguas president för andra gången för snart ett år sedan, skedde det under parollen ”enhet och försoning”. Idag tycks Nicaragua istället mer splittrat än på länge.

”Framåt fattiga i världen”, står det på de jättelika reklamtavlor med Daniel Ortega i vit skjorta och vänsternäven i luften som är uppsatta runt om i Managua.

José Rico är en av dem som håller med om att Daniel är de fattigas president. En bit bort sitter Dona Lorena och säljer tortilla och bönor.

– Daniel har gett hus till massor av fattiga här i Nicaragua, det är därför vi tycker om honom säger Dona Lorena.

– Dessutom, påpekar hon, så har han ju genomfört både gratis skola och gratis sjukvård.

Nationaldagsfirande
Det är möte i Managuas gamla centrum för att fira nationaldagen. De flesta här är anhängare till regeringen och har bussats hit, så stödet till Daniel Ortega är inte förvånande.

Men inte alls långt därifrån är det ett annat tonfall som gäller.

– Det är bara lögn när han säger att han är folkets president. Han är med de rika, de som har slips och åker i bilar med mörka glasrutor, säger Nina Bustamante.

Hon har alltid varit anhängare av Ortegas sandinistfront, men inte nu längre, hon anser att han svikit de fattiga.

Kräver skadestånd
Hon, och flera tusen andra, har sen år tillbaka krävt någon slags skadestånd för att ha drabbats av växtgifter under sitt arbete på bananplantagerna i norr. Förra regeringen gick med på ett skadeståndsavtal, men Daniel Ortega upphävde det.

Vitorino Espinales leder kampen för ett skadestånd, han är själv gammal gerillakämpe och sen lång tid tillbaka facklig ledare för bananarbetarna. Och han konstaterar att Daniel Ortega inte längre är vänster, utan höger.

– Det enda han är intresserad av är sin egen makt och sina egna pengar, säger han.

Från den stora reklamtavlan med orden ”Framåt fattiga i världen”, ler Daniel Ortega, men hans leende ser lite ansträngt ut.

Lars Palmgren, Managua
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista