Var femte Sd-motion om invandrare

Hälften av Sverigedemokraternas motioner i kommunerna rör frågor i kommuninvånarnas närmiljö och var femte motion handlar om invandringsfrågor. Det visar en granskning som P1-morgon har gjort i de 20 kommuner där Sverigedemokraterna har flest mandat.

I tre kommuner har Sverigedemokraterna krävt folkomröstningar om flyktingmottagning. Inge Ljung i Kävlinge kommun har skrivit under en av motionerna och han tycker att flyktingmottagningen ska begränsas. 

- Jo, vi anser att vi behöver våra pengar till våra äldre människor och till annat som behövs inom kommunen, säger Inge Ljung.

Kommunala språktest
Totalt har 74 Sverigedemokratiska motioner lämnats in i de 20 kommuner där partiet har flest mandat. Till exempel finns motioner om att skolbarn enbart ska få ledigt för kristna högtider, inte för muslimska, och motioner som kräver kommunala språktest för nya medborgare.

Omkring hälften av motionerna handlar om lösningar på små och konkreta problem. Som till exempel att bygga offentliga toaletter vid ett busstorg i Karlskrona, förbjuda försäljning av smällare i Helsingborg eller rusta upp lekplatserna i Klippan.

Enligt Ulla Ekström von Essen, idéhistoriker vid Södertörns högskola, visar motionerna att Sverigedemokraternas politik inte har utvecklats sedan valet för ett år sedan.

- När jag läser de här motionerna tycker jag att det ser ut ungefär precis likadant som under förra mandatperioden. Jag ser inte någon större utveckling mot att man skulle ta ett mer helhetsansvar över den kommunala politiken. Det är fortfarande små pluttfrågor eller de här invandrings- och främlingsfientliga frågorna som man för ut, säger Ulla Ekström von Essen.

Populistisk politik
Även om det bland de 74 motioner som lämnats in också finns flera motioner som varken handlar invandringsfrågor eller förbättringar i kommuninvånarnas närmiljö så tycker Ulla Ekström von Essen att motionerna visar på en populistisk politik

- De för ut väldigt förenklade budskap och ställer grupper mot grupper, kategoriserar människor och levererar väldigt enkla lösningar, säger hon.

Sverigedemokraterna ska nu utvärdera den kommunpolitik som förts under det gångna året. I nuläget har partiledaren Jimmie Åkesson svårt att kommentera de lokala motionerna.

- Jag förutsätter att våra kommunpolitiker arbetar utifrån de speciella förutsättningar som finns i deras respektive kommuner, säger han.

Invandringsfrågan viktigast
Redan innan utvärderingen har gjorts är Jimmie Åkesson tydlig på en punkt. Motioner om till exempel folkomröstning om flyktingmottagning eller språktest för nya medborgare hänger väl ihop med den politik som partiet vill driva centralt.

- Jag tror att våra väljare betraktar invandringsfrågan som den viktigaste även på kommunal nivå. Vi är ett invandringskritiskt parti och vi driver den frågan väldigt hårt på alla nivåer i samhället, säger Jimmie Åkesson.

 Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista