Prostituerade i Malmö får telefonhjälp

I Malmö startar på måndagen Sveriges första telefonrådgivning för personer som säljer sexuella tjänster över internet. Det är en grupp som varit väldigt svår att nå den traditionella vägen.

– Vår prostitutionsgrupp som jobbar på fältet når gatuprostituerade, men här har vi en grupp som inte är på gatan utan kanske rör sig via nätet, på nattklubbar och så vidare. På det här sättet kan man också nå målgruppen ungdomar, säger Annika Weman, chef för Malmö stads prostitutionsenhet.

Sedan tidigare finns det både i Malmö och i andra städer telefonrådgivning för personer som köper sex, men nu startar alltså även en för sexsäljarna.

Sexhandeln kartlagd
Behovet upptäcktes i samband med att en rapport som kartlagt sexhandeln över internet i Öresundsregionen lades fram i våras.

Enligt den rapporten så har en av tre ungdomar under 21 år via nätet fått erbjudande av främlingar att filma sig själva i sexuella situationer, så kallad webcamsex.

Och en av fyra ungdomar har också haft webcamsex, de flesta med en fast partner men vissa har också gjort det mot betalning.

Inte bara ungdomar behöver hjälp
Men det är inte bara ungdomar man vill hjälpa. Även de etablerade nätprostituerade ska kunna vända sig till rådgivningen som fått namnet Fast, eller försäljning av sexuella tjänster.

– Målet är inte i första hand att få människor att sluta prostituera sig utan målet är att vara till hjälp när en person på något sätt vill förändra sin situation och sitt liv, säger Annika Weman.

Niclas Olsson arbetar som socialsekreterare i Malmö och är en av dem som kommer att jobba med telefonrådgivningen

– I och med att den här gruppen sexsäljande män och kvinnor ser ganska olika ut tror jag att de här samtalen kommer att se ganska olika ut. Man kan prata om sin sitaution rent allmänt, det kan vara att man har problem med ekonomin, det kan vara att man vill veta mer om säkrare sex eller att man har ett behov att förändra sig i endera riktningen, säger Niclas Olsson.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista