Alan Greenspan.

Greenspan: Oljan orsak till Irakkriget

Den förre chefen för den amerikanska centralbanken, Alan Greenspan, väcker stor uppmärksamhet just nu i USA med sina nya memoarbok. Han skriver både om riskerna för en ekonomisk tillbakagång och om att USA:s egentliga anledning att attackera Irak heter olja.

– Jag tror att det var på grund av oljan, andra hävdar massförstörelsevapen, båda kanske är rätt, säger Alan Greenspan i en intervju i tv-kanalen CBS.

I sin nya bok är han dock mer rakt på sak och skriver om kriget att det är politiskt obekvämt att erkänna vad alla vet, nämligen att Irakkriget i högsta grad handlade om olja.

Känsligt påstående
Ett känsligt påstående från en inflytelserik partikamrat till den amerikanska regeringen som inte velat erkänna några sådana kopplingar för sitt beslut att angripa Irak.

Men Greenspan tycker att det var rätt att störta Saddam Hussein.

I boken får också regeringen Bush kritik från republikanske Greenspan för att den ökat de offentliga utgifterna och den nu 81-årige förre centralbankschefen skriver också mycket om dagens skakiga ekonomiska situation i USA med bolånekris och fallande huspriser.

Risk för tillbakagång
Enligt honom finns det en risk för ekonomisk tillbakagång i USA, men först om några år.

– Det kan komma inom fem år, men det är inte någon omedelbar fara just nu, säger Greenspan.

Men många ekonomiska bedömare i USA tror nu att dagens centralbanksledning kommer sänka räntan på tisdagen, bland annat för att undvika att konsumtionen minskar i landet.

Men Greenspan, vars åsikter fortfarande har stor betydelse, tror att det finns risker med ett sådant beslut, eftersom det skulle kunna öka inflationen i stället.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista