Priserna höjs med i genomsnitt tio procent. Mest ökar priset på ost och matfett.

Kraftigt höjda mejeripriser att vänta

Snart kan priset på mjölk, yoghurt, ost och andra mejeriprodukter stiga kraftigt. Bakom kravet på högre priser står mejerijätten Arla. Om Arla får igenom sina krav, är det priserna på ost och smör som stiger mest, säger Anders Svensson, chef för Arla Foods Sverige.

– Det är ganska stora höjningar. Just nu sitter vi och diskuterar detta med våra kunder, men på just ost och matfett rör det sig om höjningar på uppåt 20 procent.

Det låter väldigt mycket, 20 procent i ett slag?

– Det är en kraftig höjning, det är inga tvivel om det. Men det är det som krävs för att vi ska säkerställa tillgången på mejeriprodukter på den svenska marknaden.

Det är kraftiga höjningar som Arla, med ungefär 50 procent av mejerimarknaden i Sverige, vill genomföra från 3 december. I genomsnitt handlar det om prishöjningar på tio procent, något mindre på mjölk men betydligt mer på ost och smör.

Förhandlingarna inte klara
Arla går ut med det här beskedet till konsumenterna, trots att förhandlingarna mellan Arla och deras motparter, grossistföretagen, inte är klara.

Thomas Svaton, vd på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, reagerar kraftigt på detta.

– Det är nästan bara monopolföretag som går ut i ett pressmeddelande och talar om att man höjer sina priser, därför att de vet att de inte har någon annan konkurrent på marknaden, säger Thomas Svaton.

Hur ser du på en prishöjning som rör sig om ungefär tio procent?

– Det är naturligtvis en ovanligt hög prishöjning, en höjning som vi historiskt aldrig varit med om tidigare.

Arlas motiv till prishöjningarna är att mjölkbönderna i Sverige sedan lång tid varit hårt pressade. Om inte priset på mjölkråvaran höjs rejält, riskerar många att slås ut, enligt Anders Svensson vid Arla Foods.

– Den höjning som vi gör nu av ersättningen till våra mjölkbönder krävs för att de ska orka investera för framtiden, och för att få upp mjölkproduktionen igen, säger Anders Svensson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista