Kvinnor erbjuds gratis folsyratillskott

Svenskt mjöl kommer inte att vitaminberikas med folsyra, beslutade livsmedelsverket på måndagen. Däremot kommer kvinnor i fertil ålder att få gratis folsyratillskott, för att minska risken för svåra fosterskador, till exempel ryggmärgsbrock.

– Informationen kommer att ges genom att de varje år får ett brev där vi förklarar bakgrunden och där det finns med en talong som man kan byta ut, säger Åke Bruce, professor på Livsmedelsverket.

Diskuterats länge
Frågan om huruvida mjöl och bröd ska berikas med b-vitaminet folsyra har diskuterats i cirka tio år. Folsyra minskar risken för blodbrist och för att barn föds med ryggmärgsskador.

Det handlar i Sverige om cirka 20 barn per år. Minst lika många graviditeter avbryts på grund av skador orsakade av brist på folsyra.

Storbritannien planerar berikning
Flera länder i Europa planerar att börja folsyreberika livsmedel, till exempel Storbritannien. I Europa har Irland infört det nyligen. I USA och Canada är berikningen obligatorisk sedan 1998.

Problemet är att riskerna inte är kända. Studier visar att folsyra kan öka risken för till exempel tarmcancer.

Livsmedelsverket ville efter tio års debatt sätta ner foten och ta ett beslut. Frågan skickades ut på remiss och de flesta remissinstanserna sa nej till obligatorisk folsyreberikning.

Styrelsen överens
Även Statens beredning för medicinsk utvärdering sa i våras att folsyrans fördelar är kända, men inte nackdelarna.
Och Livsmedelsverket har nu alltså tagit till sig dessa åsikter. Så här förklarar Åke Bruce varför styrelsen sa nej till obligatorisk folsyreberikning åtminstone de närmaste tre åren, tills frågan utreds igen.

– Det kommer nu så mycket data som pekar på ökade risker för flera olika cancerformer att det för närvarande inte är lämpligt och styrelsen var på den punkten alldeles överens.

Välkommet beslut
Göran Hallmans, professor vid Umeå universitet, välkomnar livsmedelsverkets beslut.

– På det här sättet når man förhoppningsvis den grupp av personer som behöver folsyratillskott men inte befolkningen i övrigt. Jag tycker det är en genialisk grej som måste testas, säger han.

Gynekologen Antonia Sazónova, på Sunderby sjukhus i Luleå, tror att systemet kommer att bli mycket smidigare nu. Kvinnor som behöver tillskott behöver inte vänta tills de får en tid hos en specialist.

– Förmodligen kan de få det receptfritt på apoteket direkt eller så kan de bara ringa till vårdcentralen och få recept från allmänläkare eller distriktsläkare så de behöver inte söka gynekolog för tillskottet, säger hon.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista