28 miljarder uttagna från Northern Rock

I Storbritannien fortsatte nervösa kunder på måndagen att ta ut sina pengar från det krisdrabbade bolåneinstitutet Northern Rock. Företaget fick nyligen nödkrediter från den brittiska centralbanken på grund av turbulensen på penningmarknaden.

Michael Roberts står nästan först i kön utanför bolåneinstitutet Northern Rock i Golders Green i nordvästra London. Han kom klockan sex på måndagsmorgonen för att ta ut sina pengar.

– Jag har ganska mycket, säger han och ler, men påstår att han inte är särskilt orolig, han vill bara försäkra sig om att få sina pengar medan han kan, som han säger.

Töms på pengar
Northern Rock är ett av de största brittiska bolåneinstituten, men just nu töms det på pengar. På några dagar har närmare 28 miljarder kronor tagits ut från företaget.

Detta sedan det blev känt att företaget behövde nödhjälp från Bank of England på grund av att institutets egna lån från andra har blivit allt dyrare.

Förklaringen är den oro som finns, upptrissad av turbulensen inom den amerikanska ekonomin bland annat.

Långa köer
Anne Sinclair var på plats halv åtta och då var det redan en lång kö, säger hon.

– Det finns en fastighetsmäklare runt i hörnet och han har försett oss med kaffe och kex, säger hon och får det att verka nästan trevligt där hon sitter med sina vänninor i kön.

Fastighetsfirman heter Moreland och chefen där, Philip Moss tyckte synd om dem som köade. Själv funderar han nu på om oron och krisen ska sprida sig ytterligare.

– Om detta är en storm i en tekopp, det vet jag inte, men snart kanske krisen är över. Jag hoppas det i alla fall, säger Philip Moss.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista