Dörrvakt som tog strypgrepp jobbar kvar

En dörrvakt som polisen sett ta strypgrepp på en gäst i Stockholm för en och en halv vecka sedan har nu fått tillbaka sin tjänstebricka och jobbar återigen som ordningsvakt.

Robert Lindgren är en av de poliser som anmälde misshandeln när han spanade civilt. Och han är upprörd över att vakten nu kan fortsätta jobba i krogdörren.

– Om vi inte kan få honom avstängd är det skrämmande, då blir jag mörkrädd. Och då vill jag inte ens spekulera i vad allmänheten tycker, säger han.

För en och en halv vecka sedan begav sig en grupp uppklädda poliser ut på krogar i centrala Stockholm. De låtsades vara vanliga kroggäster men i själva verket skulle de spana på dörrvakter. På fem av de åtta krogar som kontrollerades skötte sig vakterna utmärkt.

Tog strypgrepp på kroggäst
Men på en av krogarna såg poliserna hur en ordningsvakt i dörren tog strypgrepp på en gäst tills gästen sjönk ihop på marken. Därefter drog ordningsvakten ut gästen från krogen, och trycktes upp gästen mot en vägg fortfarande med strypgrepp.

Gästen var enligt poliserna inte våldsam vare sig innan under eller efter ingripandet.

– Den här personen som är fortfarande är helt lugn och inte har gjort någonting blir uppsliten och ställd mot en vägg fortfarande med ett struptag, säger Robert Lindgren.

JK granskar krogvakter
Våldsamma dörrvakter, och kroggäster möjligheter att hävda sig har debatterats mycket på sista tiden. Justitiekanslern, JK, håller sen i våras på med en granskning av krogvakternas agerande när de anmäls för övervåld. Enligt JK finns det misstankar om bland annat riggade vittnesmål från ordningsvakternas sida, och att gästen därför har svårt att få rätt när ord står mot ord.

När nu två poliser i tjänst själva sett vad de menar är en oprovocerad misshandel trodde de att ordningsvakten aldrig skulle kunna få komma tillbaka i tjänst, de tog ifrån honom tjänstebrickan och batongen.

Åter i tjänst
Men de trodde fel, bara efter några dagar bestämde polisens så kallade ordningsvaktsgrupp att han skulle få tillbaka brickan. Ord står nämligen mot ord. Och nu är ordningsvakten åter i tjänst på samma krog.

Stafan Stevanovich är personalansvarig på Philipsson bevakning och säkerhet, det företag där ordningsvakten som misstänks för misshandeln jobbar. Han säger att ordningsvakten inte tog strypgrepp på gästen och att gästen varit våldsam innan han avlägsnades från krogen.

– Han ska få fortsätta sitt yrke tills rätten säger att han är skyldig. Som vi ser det är chanserna minimala att han kommer bli dömd för vi anser att han inte begått någon misshandel.

Polisen Robert Lindgren har alltså en helt annan bild av vad som hände och är besviken över att polisernas vittnesmål borde väga tyngre än ordningsvaktens.

– Den handläggande enheten tror mer på ordningsvakternas uppgifter än på polisen i tjänst.

Ser du inte att det är rimligt att han ska få jobba kvar så länge han inte är dömd för något brott?

– Här har vi två poliser som har sett en uppenbar och allvarlig brist i hans agerande där han gör sig skyldig till brott, jag tycker absolut inte det är lämpligt att en sån person ska få jobba kvar så länge utredningen pågår, säger Robert Lindgren.

Ansvariga för krogen, och den enhet inom polisen som har hand om tillstånden för krogvakter har inte velat kommentera fallet. 

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista