Energitorven kan bli dyrare nästa år

Energitorven kan bli dyrare efter årsskiftet eftersom priserna på utsläppsrätter inom EU förväntas bli högre. Torv används framförallt för fjärrvärme och i vissa delar av landet är värmeverken beroende av torven.

Mats Eriksson, vd för Gällivares värmeverk, är rädd att det kommer att innebära prishöjningar för kunderna om inget förändras.

– I så fall kommer det att innebära en fördyring därför att då är vi tvungna att köpa upp en del utsläppsrätter och det kommer att betyda fördyringar på 10 till 15 procent.

Inom fjärrvärmebranschen i stort utgör torv cirka sex procent av energin. Men i Gällivare där det råder brist på annat material att bränna står energitorven för 75 till 80 procent. Därför skulle en övergång till ett annat material bli kostsamt menar Mats Eriksson.

Likställs med fossila bränslen
Anledningen till att man förväntar höjda priser är att torven inom EU:s utsläppsrättssystem likställs med fossila bränslen som olja och kol eftersom den har en hög emissionsfaktor av koldioxid. Det vill säga att det blir mycket koldioxid utsläpp när den bränns.

Men många av torvtäkterna som torven tas ifrån släpper ut koldioxid ändå och därför hoppades torvindustrin på att få en bättre emissionsfaktor och därmed slippa extrakostnaderna inom systemet för utsläppsrätter.

Men i en rapport som presenterades i fredags slog myndigheterna fast att de inte kunde göra något utan en förändring av lagstiftning och förordningar. Besluten måste fattas på EU nivå för att kunna få effekt.

Sätter hoppet till regeringen
Nu hoppas torvindustrin på att regeringen ska driva frågan vidare inom EU, annars ser det mörkt ut säger Magnus Brandel, vd på svenska torvproducentföreningen.

– Om man inte kan skapa bättre förutsättningar så kommer torvbranschen att försvinna för användningen av torv kommer att minska väldigt kraftigt, säger han.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista