Kd-distrikt besvikna på skattehöjning

Att sänka bensinskatten var ett av kristdemokraternas stora vallöften inför valet i fjol. De flesta av kristdemokraternas distriktsordförande blev därför besvikna efter alliansens besked på måndagen att istället höja bensinskatten. Det visar en rundringning som Ekot gjort.

Störst är missnöjet i Norrlandsdistrikten, som i Norrbotten där Stig Töyrä är ordförande.

– Vi är besvikna här uppe i norr, för vi är beroende av bilen så vi lovade inför valet att vi skulle halvera momsen på bensin och nu har det blivit motsatt. Det är inte bra.

Borde kd-ledningen ha varit hårdare i förhandlingarna?

– Ja jag tror att man gav sig för lätt, säger Stig Töyrä.

Skattehöjning kommer att göra bensinen 29 öre dyrare och dieseln 55 öre dyrare per liter. Samtidigt höjs reseavdraget.

Flesta besvikna
De 14 kristdemokratiska distriktsordförande som Ekot talat med är nästan helt utan undantag besvikna över att kristdemokraterna nu sviker vallöftet om sänkt bensinskatten.

På måndagen sa partiledaren Göran Hägglund att det är klokt att höja bensinskatten nu eftersom många får mer pengar över efter sänkningar av inkomstskatten.

Förstår kompromiss
Och Hägglund får visst stöd av många distriktsordförande som förstår att man tvingats kompromissa bort kravet om sänkt bensinskatt i förhandlingarna med de andra allianspartierna. Rut Smeds är kristdemokraternas distriktsordförande på Gotland.

– Det är tråkigt, samtidigt är det är ju så i en allians, att man ger och tar och alla vallöften kan inte gå igenom, säger hon.

Halland positivt
Larry Söder, i Halland går mot strömmen, han är den ende av distriktsordförande Ekot talat med som är helt ställer sig bakom en bensinskattehöjning.

– Miljön har blivit en allt större fråga, och man har blivit medveten om hur det påverkar oss och då får man omvärdera saker.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista