1 av 2
Skottlossning hörs inte längre på gatorna. Foto: Cecilia Uddén/SR.
2 av 2
Baby på sjukhuset i Gaza. Foto: Cecilia Uddén/SR.

Förgiftat mellan Hamas och Fatah i Gaza

För exakt tre månader sedan tog Hamas över makten i Gaza. Sedan dess har den fattiga landremsan varit ännu mer isolerad från omvärlden. Den palestinska regeringen i Ramallah vägrar prata med Hamasregeringen i Gaza. Bitterheten mellan de båda partierna går ut över befolkningen.

På ytan har livet återgått till det normala i Gaza. Det är trafikstockning vid marknaden där köpmännen visserligen klagar över att ingen har några pengar att handla för - men ingen skottlossning hörs, det är bara barnens knallpulversmällare som punkterar ramadanluften.

Över en gata hänger en grön banderoll där det står ”slut på hoten mot våra utländska vänner och gäster” undertecknat Hamas.

Mindre kriminalitet
Både utländska journalister och Gazabor säger att de känner sig säkra nu när Hamas tagit över. Kriminaliteten har minskat med 95 procent påstås det. Men det finns inte ett enda gathörn utan hjälteporträtt av martyrer, självmordsbombare och mördade palestinska krigare i kamouflageuniformver.

Och som en påminnelse om att kriget inte är över har Hamas-myndigheterna i dagarna tippat sandhögar på vissa gator - två meter höga berg av gyllene sand som skydd mot den stundande israeliska stridsvagnsinvasion.

Men Fatahsympatisörer hånar sandhögarna och kallar dem skrämselpropaganda - för att få folket att tänka på annat än det elände de lever i.

Den förgiftade stämningen mellan Hamas och Fatah hörs i varje andetag, men ingenstans tar det sig så sorgliga uttryck som på barnsjukhuset i Gaza där läkarna tagits ut i strejk.

Ingen lön på sjukhuset
Fatahregeringen i Ramallah som betalar ut löner har beordrat läkarstrejk för att protestera mot att Hamas bytt ut vissa sjukhuschefer. Klockan elva på förmiddagen lämnar läkarna sina patienter och går hem. Alla utom strejkbrytarna - från Hamas.

– Som läkare kan jag inte lämna de här barnen, säger en läkare som inte vill uppge sitt namn medan han studerar hjärtkurvan hos lilla Farah som vägde 1,8 kilo när hon föddes med hjärtfel.

Barnläkaren säger att han inte får någon lön. En fackrepresentant som tillhör Fatah säger att barnläkaren ljuger och utanför kuvösavdelningen står en förtvivlad pappa och skriker: Fatah och Hamas - tillsammans dödar ni våra barn.

Cecilia Uddén, Gaza
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista