Vaktbolag anklagas för skott mot civila

Diplomatiska spänningar har uppstått mellan den irakiska och den amerikanska regeringen efter att ett amerikanskt vaktbolag i Bagdad påstås ha skjutit ihjäl oskyldiga civila irakier i en eldstrid.

– Det här är problematiskt, så därför lämnar jag den här historien till utrikesministern, sa den amerikanske försvarsministern  Robert Gates som hastigast till amerikanska medier, uppenbart bekymrad över det som hänt i Bagdad.

Efter det har nu utrikesminister Condoleezza Rice ringt till den irakiske premiärministern Nuri al-Maliki  för att beklaga det inträffade och berätta att en utredning om vad som egentligen hände har inletts.

Känsligt läge
Det var i söndags som incidenten inträffade som nu får relationerna mellan den irakiska regeringen och Vita huset att gnissla och det i ett redan känsliga politiskt läge.

Det stora amerikanska vaktbolaget Blackwater, med ett tusental anställda i irak som skyddar de civila amerikanska ämbetsmännen i framförallt Bagdad, utförde då en transport av amerikanska diplomater och hamnade i en eldstrid efter att ha de påstår sig ha blivit attackerade.

Upp mot tio personer uppges ha dödats av de amerikanska vakternas kulor och irakiska myndigheter anklagar dem för att ha skjutit urskiljningslöst mot civila.

Förbjuds arbeta i Irak
Som en följd av den bedömningen beslöt den irakiska regeringen att Blackwater från och med nu inte längre får arbeta i Irak.

Blackwaters vice vd Marty Strong sa dock i tv-kanalen CNN att hans anställda agerat i självförsvar.

– Konvojen med våra medarbetare blev angripen först med en bomb och sedan öppnades eld mot den, vi var tvungna att oskadliga göra det fordon som elden kom ifrån, sa Marty Strong.

Men myndigheterna i Irak vill nu försöka ställa de skyldiga för händelsen till svars. Frågan är dock om det går. USA menar att i vaktbolagens kontrakt står det att de inte kan ställas till inför rätta i Irak.

Amerikanska vaktbolag har många gånger blivit ifrågasatta efter att ha skjutit ihjäl människor under sin tjänstgöring i landet.

Daniel Alling New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista