Trögt arbete för privata jobbförmedlingar

Det går trögt för de privata jobbförmedlingarna, som i ett Ams-försök sedan i somras ska försöka fixa jobb åt långtidsarbetslösa unga, utrikesfödda och arbetslösa med funktionshinder.

Det är färre än väntat som har skrivit in sig, säger Lars Olsson på Academedia, en av jobbförmedlingarna.

– Ännu har vi inte kommit upp i de volymerna som vi hade räknat med, vi räknande med fler deltagare redan nu fram till 15 september, säger han.

De privata jobbförmedlingarna som finns i Malmö, Norrköping och Västernorrland har som målsättning att sammanlagt 1 000 stycken skriver in sig hos dem under försöket som pågår till mars, och som sen ska utvärderas. Runt 370 har skrivit in sig hittills.

Väljs ut slumpmässigt
Sen i mitten av juli väljer Ams slumpmässigt ut personer som i samband med ett informationsmöte erbjuds få byta från den vanliga arbetsförmedlingen, till en privat jobbförmedling.

20-åriga Samantha Andersson valde att skriva in sig på förmedlingen AS3 i Malmö. Hon loggar in på sin e-post.

– Verkar mest vara reklam, säger hon.

Trots uteblivna jobberbjudanden i e-posten idag, så tycker hon att hon nu får mer hjälp, än vad hon tidigare fick på den vanliga arbetsförmedlingen.

– Om det är nåt man tvekar på så kan man bara fråga sin coach, säger hon.

Funkar det inte så på den vanliga arbetsförmedlingen?

– Nej det är jättesvårt att få tag på sin handläggare. Då måste man ju ringa och det är inte säkert de är där och om de är det så kanske de inte har tid, säger hon.

Otillräcklig information
Runt 15 stycken har hittills fått arbete genom jobbförmedlingarna på de tre orterna, ett par av dem genom Samanthas jobbcoach Lena Emsén Carlsson på AS3 i Malmö. Där har hittills 13 stycken skrivit in sig. Man hade räknat med fler.

– Låt säga 20 personer. Jag tror inte informationen gått ut tillräckligt, säger Lena Emsén Carlsson.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Tona Ishaq
tona.ishaq@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista