USA väntas sänka styrräntan

Den amerikanska centralbanken väntas på tisdagen sänka sin styrränta för första gången på fyra år. Åtgärden är ett sätt att hålla uppe konsumtionen i landet och förtroendet för den finansiella sektorn.

Den allmänna åsikten bland ekonomer i USA är att centralbankschefen Ben Bernanke under tisdagen kommer att meddela att styrräntan sänks med 0.25 procentenheter. Det är i så fall första gången sedan juni 2004 som räntan sänks. Då låg den kring en procent och har sedan dess höjts upp till dagens nivå på 5.25.

Vissa ekonomer och marknadsaktörer tycker att centralbanken borde gå ännu raskare fram och sänka med en halv procentenhet, allt för att få bättre fart på och öka förtroendet för den amerikanska ekonomin igen.

Recession, alltså en minskning av BNP två kvartal i rad, är ett ord som blivit allt vanligare i USA den senaste tiden. Den stora orsaken till det är bolånekrisen och de problem som den har fört med sig, dels för privatpersoner, men också för kreditmarknaden.

Den förväntade räntesänkningen görs också för att folk inte ska dra ner på sin konsumtion. Men Kathy DiMaio, i den lilla staden Poughkeepsie norr om New York tror att problemen på bostadsmarknaden kommer göra att folk blir mer försiktiga nu.

– En stor del av vår ekonomi, våra extrapengar finns i våra hus. Nu tänker man mer ”ska jag köpa det här, eller borde jag tanka bilen istället”, säger Kathy DiMaio.

De höga oljepriserna, på måndagen landade priset på nya rekordet 81 dollar och 18 cent per fat i New York, och de på senare tid lite dystrare siffror på arbetsmarknaden, samt befarade vinstminskningar hos bankerna är också faktorer som skapar osäkerhet om vart den amerikanska ekonomin är på väg just nu.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista