Långtidssjukskrivna får för lite hjälp

Riksrevisionen kritiserar Försäkringskassan för att den gör alltför lite för att få långtidssjukskrivna tillbaks i arbete. Många riskerar att slås ut helt från arbetsmarknaden, utan att alla möjligheter har undersökts till anpassade, eller andra, arbetsuppgifter.

Försäkringskassan ska i flera olika steg bedöma arbetsförmågan hos en långtidssjuk. Riksrevisionen har följt upp hur Försäkringskassan sköter uppgiften att hjälpa personer som inte bedöms kunna återgå till sitt tidigare jobb.

I vart tredje fall gör Försäkringskassan inte någon komplett bedömning av om det finns andra alternativa arbetsuppgifter. I många fall utreds inte heller om det går att anpassa arbetsplatsen eller arbetsuppgifterna.

Glesa kontakter
Bristerna blev större, ju längre processen hade gått. Kontakten mellan arbetsgivare, sjukskriven och Försäkringskassa är alltför gles och kommer sent, ofta först efter ett år.

80 procent av de personer som till sist fick sjuk- och aktivitetsersättning, saknade en komplett bedömning av Försäkringskassan.

– Det finns ju en risk för att man övergår till sjuk- och aktivitetsersättning utan att arbetsförmågan har blivit prövad ordentligt, säger riksrevisor Eva Lindström.

– Vi tycker att det är för hög grad av passivitet i Försäkringskassans agerande, att sjukskrivningen rullar på utan att man tar aktiva ställningstaganden.

Kritiserad tidigare
Försäkringskassan har fått kritik förr för brister i rehabiliteringen. Statliga utredningar och Försäkringskassans egen rapport har visat att ingen tar ansvar för att rehabilitera de långtidssjukskrivna.

Stig Orustfjord på Försäkringskassan säger att det ska bli bättre.

– Det handlar om att du kan få en personlig handläggare som håller i hop ditt ärende, att vi mycket snabbare ska ge dig en plan för hur du ska komma tillbaka till arbete.

– Vi förbättrar vårt samarbete med vården, det kommer bland annat nu under hösten medicinska riktlinjer för hur man ska sjukskriva.

– Vi kan väl säga att hela samhället har en kollektiv skuld i att vi tidigare har låtit sjukfallen pågå alldeles för länge, och det ökar risken för att du inte kommer tillbaka säger Stig Orustfjord.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Daniel Rundquist
daniel.rundquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista