Hetsig terrordebatt i Tyskland

Sedan tre misstänkta terrorister greps i Tyskland för ett par veckor sen pågår en upphetsad debatt om hur staten kan värja sig mot terrorism.

Nu hävdar försvarsministern, kristdemokraten Franz Josef Jung, att han personligen är beredd att beordra flygvapnet att skjuta ner flygplan som terrorister kapat, också om oskyldiga civila sitter i planet.

I yttersta nödfall, i ett krisläge, har Jung sagt att han är beredd att gå utanför lagen och snabbt fatta beslutet att flygvapnet ska skjuta mot kapade plan.

Piloter insatsberedda
Enligt uppgifter i tysk press i dag så hade Jung förra sommaren under fotbolls-VM i Tyskland, konkreta planer klara för en nerskjutning. Skulle kapare flyga mot exempelvis ett fullsatt fotbollsstadion så var särskilda piloter inom flygvapnet vidtalade och insatsberedda för att utföra uppdraget.

Men Jungs planer möter hård kritik. I dag har flygvapenpiloternas förening uppmanat sina medlemmar att inte lyda en sån order. Vid en nerskjutning skulle piloten kunna ställas inför rätta för mord.

I den politiska debatten har nu alla partier utom Jungs eget, alltså kristdemokraterna, tagit avstånd från hans planer. Hans regeringskollega, socialdemokraten och justitieministern Brigitte Zypries säjer ”Att väga liv mot liv är förbjudet”. Det tyska vänsterpartiet hävdar att Jung är på väg mot fängelset.

Oklart rättsläge
I Tyskland finns ingen motsvarighet till kärnvapenmakternas väska med avtryckarknappen, men faktum är att det är försvarsministern som i Tyskland har motsvarande roll, att snabbt fatta beslut vid en kris.

Rättsläget är oklart. Författningsdomstolen sa förra året att ”liv i förväg inte får vägas mot liv”, men vad som faktiskt ska gälla vid hastigt uppkomna kriser är oreglerat.

Kanske är det så man bäst förstår Jungs utspel. Han utnyttjar oron för terror och den pågående debatten för att försöka få tillstånd skärpt lagstiftning.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista