Svårupptäckta säkerhetshot på internet

Säkerhetshot på internet är numera en välorganiserad verksamhet med det tydliga målet att komma över pengar. Hoten ökar samtidigt som de blir svårare att upptäcka, enligt en rapport från it-säkerhetsföretaget Symantec.

Säkerhetsexperten Per Hellqvist säger att de flesta av attackerna är riktade mot hemdatoranvändare.

– Man vill ju tjäna så mycket pengar som möjligt och din hemdator är ett oerhört eftertraktat byte. Man vill ta sig in på datorn och sedan stanna inne på datorn så länge som möjligt för att tjäna massor med pengar. Man är hårt ute efter kreditkortsnummer, internetbankkonton eller något annat som kan ha ett värde, säger han.

Liknar företag
Intrången i datorer via internet är i dag organiserade från vad som allt mer liknar företag. Ekonomiska brottslingar har anställda som utför attackerna på internet.

Enligt en rapport från företaget Symantec, som själva sysslar med it-säkerhet, upptäcktes 212 000 nya hot under årets första sex månader, en ökning med 185 procent jämfört med andra halvåret 2006.

Brottslingarna jobbar inte längre med masspridning av virus, i stället försöker man ta sig in i datorerna via så kallade trojaner, dom döljs i andra program som skärmsläckare och spel som användaren laddat ner, säger Per Hellqvist.

– Det kan handla om att man till exempel spelar in det du skriver på tangentbordet när du besöker en internetbank eller e-handelsplats. Sedan stjäl man användarnamn, lösenord eller kreditkortsnummer. En trojan kan egentligen göra allting med din dator som du kan göra med den, fast du vet inte om att den finns där, säger han.

Hur kan jag undvika en trojan?

- Det bästa är att låta bli att klicka på saker, låta bli att ladda ner mystiska filer. Håll skyddsprogrammen uppdaterade och uppdatera operativsystemen, men framförallt - klicka inte på allting som dyker upp, säger Per Hellqvist.

Datoranvändaren Mikael Derakhti är medveten om säkerhetshoten.

– Jag tänker inte på det ständigt när jag surfar, jag är inte rädd. Men jag tänker ändå på det, och försöker att skydda mig, undviker spam-mail och sådant, säger Mikael Derakthi.

– Jag har ett virusprogram som jag kör igenom datorn några gånger, säger datoranvändaren Nina Olsson.

Vad är du orolig för att det skulle kunna hända på din dator?

– Att det är någon som gör intrång och kollar igenom vad man har. Jag har fått mitt modem kapat en gång och det är ju inte kul. Då får man ju räkningar, säger hon.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista