Läkare friades i mål om mutbrott

Jönköpings tingsrätt friade på tisdagen samtliga sju åtalade i en uppmärksammad muträttegång. Tre läkare och fyra representanter för läkemedelsbolag anklagades för mutbrott och bestickning i samband med sponsringen av en personalresa vid sjukhuset i Jönköping.

Trots bakslaget för åklagaren Nils Eric Schultz är han inte så förvånad över domen.

– Det är den första prövningen i sitt slag, och nu har jag fått den prövning jag ville ha. Jag får titta på hur de har resonerat och se om det finns någon anledning föra målet till ytterligare en instans.

Sponsrades
Hösten 2003 reste 42 anställda vid en klinik på länssjukhuset i Jönköping till Prag. En resa delvis betald av ett antal läkemedelsbolag, efter att läkarna ringt och frågat om sponsring.

Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption valde ut målet som ett pilotfall för att pröva var gränsen går mellan sponsring och muta. Enligt åtalet var det en ren nöjesresa, men det anser inte tingsrätten bevisat, och redan där faller en del av åtalet

Otillräckliga bevis
I den 40-sidiga domen konstaterar även tingsrätten att det är många faktorer att ta hänsyn till om man ska bedöma något som muta eller inte, och sammanfattningsvis räcker inte de bevis åklagaren lagt fram.

Utslaget på varje deltagare handlar det till exempel om småbelopp och vid tiden sågs det mer eller mindre som vedertaget med en viss sponsring av resor och fortbildning. Det hela skedde dessutom helt öppet med landstingets vetskap. Därför kan inte rätten se något uppsåt för de inblandade, och väljer alltså att fria samtliga åtalade.

Funderar över överklagan
Statsåklagare Nils Eric Schultz har flera liknande fall liggande och ska nu fundera över om han ska överklaga domen. Numera finns dessutom mer strikta etiska regler, och Schultz varnar därför för att dra slutsatsen att det är fritt fram för liknande arrangemang.

– Jag har svårt att tro att tingsrättens mening är att det är fritt fram för läkemedelsbolag ach andra, att ge eller sponsra resor för läkare och sjukvårdspersonal.

Peter Jernberg, SR Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista