Vill fortsätta skapa jobb.

Jobben i fokus vid regeringsförklaringen

Det går bra för Sverige och regeringen tänker fortsätta sitt arbete för att minska arbetslösheten. Det slog statsminister Fredrik Reinfeldt fast när han på tisdagen presenterade regeringsförklaringen.

– Svensk ekonomi utvecklas nu mycket positivt. Tillväxten är fortsatt hög och prognoserna för svensk arbetsmarknad ser allt ljusare ut.

– Ambitionen är att fler ska få ett arbete, att fler företagare ska vilja skapa nya jobb i runtom Sverige, att enskilda och familjer ska få mer makt över sin egen tillvaro, och att möjligheten att skaffa sig kunskap ska komma fler till del.

Flera kända förslag
Reinfeldt återkom till flera kända förslag i sitt tal. Inkomstskatten skatten sänks igen vid årsskiftet, då också fastighetsskatten slopas.

Mer resurser läggs på företagshälsovård och rehabilitering och valfriheten ska öka inom skola, vård och äldreomsorg, samtidigt som högskolan får mer pengar.

Före valet fick inte miljön så stort utrymme i Reinfeldts tal. Men nu slog han fast att ekonomiska styrmedel som skatter ska spela en central roll i miljöpolitiken och hoppades på en uppgörelse om energipolitiken som också omfattar socialdemokraterna.

– Det är ju ett sätt att försöka nå en överenskommelse som är hållfast över mandatperioderna, eftersom vi vet att investeringsförutsättningarna för energiproducenterna oftast är långsiktiga, säger Fredrik Reinfeldt.

Inget om alliansfrihet
Reinfeldt nämnde inte alliansfriheten i sitt tal och vänsterpartiets ledare Lars Ohly misstänkte att det innebar ett steg mot Nato-medlemskap.

– Tidigare har man nämnt det, och när man inte nämner det, så är att tona ner betydelsen av det. Alliansfriheten är ju inte den här regeringens viktigaste mål, och inte heller bästa gren.

Men Reinfeldt avfärdade det.

– Sverige kommer inte att ta några steg mot Nato-medlemskap, som ibland påstås, med mindre än att vi är brett överens, inklusive socialdemokraterna.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin saknade de vanliga människorna i regeringsförklaringen.

– Var var de arbetslösa? Var var de som vaknade och var långtidssjukskrivna? Den här regeringsförklaringen var ”more of the same”, mer av den politik som under året har ökat klyftorna mellan dem som har jobb och dem som inte har jobb, sa Mona Sahlin. 

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista