Facklig aktivitet livsfarligt i flera länder

Arbeta fackligt är förenat med livsfara på vissa ställen i världen. Förra året dödades 144 fackligt aktiva och över 800 misshandlades eller torterades. Långt fler kränktes på olika sätt av arbetsgivare, polis och militär. Det slår IFS, Internationella fackliga samorganisationen, fast i en rapport som presenterades på tisdagen i Sverige av LO, TCO och Svenska Amnesty.

Ytterst är det ländernas respektive regeringar som är ansvariga för förföljelsen. Det säger TCO:s Lars Bengtsson.

– Det är alldeles för många regeringar som inte tar sitt ansvar att medborgarna i länderna har rätt att organisera sig fackligt. Man tillåter övervåld, gör lagliga justeringar så att mer eller mindre omöjligt att organisera sig i oberoende fackföreningar, som i Vitryssland till exempel, säger han.

Colombia farligast
Förutom Vitryssland pekas bland annat Kina, Zimbabwe och Colombia ut som länder där fackligt aktiva hotas, misshandlas, fängslas och dödas. Just Colombia beskrivs i rapporten som det farligaste landet i världen för fackföreningsaktiva.

I Colombia mördades förra året 78 personer av paramilitära dödspatruller med koppling till myndighetspersoner eller på uppdrag av arbetsgivare. I många fall gick förövarna fria efteråt.

Vissa yrkesgrupper är också mer utsatta än andra för trakasserier och hotelser på grund av att deras fackliga arbete, enligt Lars Bengtsson.

– Journalister har väldigt ofta en svår situation, men även lärare, folk som arbetar med administration och andra uppdrag på den offentliga sidan, säger han.

”Finns ljusglimtar”
Amnesty arbetar aktivt olika bland annat med brevkampanjer och trycker på regeringar för att förhållandena ska bli bättre för fackanslutna. Och allt är inte nattsvart. Att belysa problemet och tala högt om det ger resultat. Det säger Lise Berg, generalsekreterare för Svenska Amnesty.

– Det finns ljusglimtar, vi kan ge exempel på att kampanjer faktiskt ger resultat, folk släpps ifrån fängelser, lagstiftning förändras och så vidare. Man kan tycka att det går långsamt med det är faktiskt ett sätt att arbete på. Man ska ta det här allvarligt men man ska också förstå att man kan förändra, säger hon.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista