Asylsökande oroas av utlämning av personuppgifter

Efter några veckors stopp har Migrationsverket på tisdagen åter börjat lämna uppgifter om personer som ska avvisas från Sverige till deras ambassader, så att de kan få nya resehandlingar inför hemresan.

Med nya rutiner anser verket att man inte längre bryter mot sekretesslagen. Justitiekanslern Göran Lambertz är nöjd.

– Framför allt är man nu inne på att göra en bedömning av sekretessen för varje enskild uppgift och i varje enskilt fall. Det var det som var det viktigaste för mig, så att man inte okritiskt skickar iväg alla uppgifter till ambassaden. Det tycker jag är väldigt positivt, säger Göran Lambertz.

Stopp i veckor
I ett par veckor har det i praktiken varit stopp för avvisningar av personer som nekats asyl, men som saknar resehandlingar och inte själva velat lämna Sverige.

Det berodde på beskedet från JK om att Migrationsverket bröt mot sekretesslagen när man lämnade känsliga personuppgifter till ambassaderna för att de som skulle avvisas skulle få nya resehandlingar.

Det berörde, enligt Migrationsverket, hundratals avvisningsärenden.

Enskilda bedömningar
Nu menar Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson att man rett ut rättsläget. Man ska göra en mer omfattande sekretessprövning av vilka uppgifter, som kan lämnas ut.

– Vi ändrar nu något och tillämpar några ytterligare bestämmelser för att kunna genomföra återvändandet, som tidigare legat nere. Däremot måste vi vara lite mer försiktiga när det gäller särskilt känsliga personuppgifter, säger Eliasson.

Oro bland asylsökande
På Rådgivningsbyrån för asylsökande känner kanslichefen Anders Sundqvist ändå en oro för att de asylsökande inte ska få ett tillräckligt skydd.

– Jag har svårt att se att man med den personal man har, skulle klara av en komplicerad sekretessprövning. Jag förutsätter då att man kommer att nyanställa eller vidta extremt omfattande utbildningsåtgärder, säger Anders Sundqvist på Rådgivningsbyrån för asylsökande, säger Sundqvist.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista