Piratkopior kan finnas på myndigheter

Piratkopiering, det är inte bara en sak som yngre personer ägnar sig åt vid sina datorer. En rapport från Statskontoret visar att piratkopiering också kan vara vanlig vid landets myndigheter.

Annika Nordlandet Finn är utredningschef vid Statskontoret.

– Man tycker ju att myndigheterna borde kunna säga om man bara använder legala programvaror med större säkerhet än vad man har kunnat göra, säger hon.

Det är lätt att dra slutsatsen att piratkopiering är väldigt vanligt på landets myndigheter?

– Jag är inte helt säker på att det handlar om piratkopiering. Det kan handla om att man är omedveten ibland om vad som gäller, säger Annika Nordlandet.

Statskontoret har i en enkät kartlagt hur 153 myndigheter hanterar sina avtal för att få använda mjukvaror, alltså licenserna, och hur kontrollen av avtalen följs upp.

Och resultatet var nedslående. Bara 18 procent, färre än var femte myndighet, kunde med säkerhet säga att bara legala programvaror användes i den egna verksamheten. 63 procent svarade att de i ”ganska stor utsträckning” var säkra på att endast lagliga program användes.

Var femte utan kontroll
Det betyder att nästan var femte myndighet inte hade någon riktig kontroll på vad medarbetarna har i sina datorer. Sämst var det bland dom mindre myndigheterna och bland universitet och högskolor där det till exempel kan handla om studenter som laddar ned olagliga program.

– De har ju en ganska speciell organisation med utspritt ansvar. Du kan ju ha lärosäten som finns på olika geografiska områden och sen har man IT-tät verksamhet så det kan vara svårt att göra kontroller, säger Annika Nordlandet.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista