Snart i vanlig butik.

Nikotintuggummin ska få säljas i butik

Från och med i vår kommer nikotintuggummin, nikotinplåster och tabletter att få säljas i vanliga affärer, det förslaget kommer regeringen att klubba under onsdagen.

– Man kan ju säga att det är alldeles orimligt att det är lättare att få tag på cigaretter än ett läkemedel som gör att man kan sluta med cigaretter, säger socialminister Göran Hägglund.

Nikotintuggummin och nikotintabletter går i dag bara att köpa på Apoteket. Detsamma gäller nikotinplåster. Det här vill nu regeringen ändra på.

Förlorar ensamrätten
Apoteket ska förlora sin ensamrätt, och de receptfria nikotinprodukterna ska få säljas i vanliga affärer, till exempel tobaks- och mataffärer.

Den som vill sälja nikotintuggummin, tabletter eller nikotinplåster ska helt enkelt anmäla det till kommunen. Något särskilt tillstånd kommer inte att behövas. Därmed går regeringen längre än en statlig utredning gjorde förra året. Utredningen ville att affärerna skulle söka tillstånd av läkemedelsverket, men så kommer det alltså inte att bli.

Kommunerna ska kontrollera att affärerna håller sig till reglerna och till exempel inte säljer till personer under 18 år. För det arbetet kommer de att få ta ut en avgift av affärerna. Hur mycket bestämmer varje kommun själv. Handlare som inte sköter sig kommer att kunna straffas.

– Den som inte sköter sig riskerar inte bara att inte få sälja de här preparaten i fortsättningen utan riskerar också ytterst att få ett fängelsestraff, säger Göran Hägglund.

Gäller från 1 mars
Kommunerna kommer också att kunna få hjälp av Läkemedelsverket med att lägga upp kontrollen.

De nya reglerna ska gälla från den 1 mars.

På ett apotek i Malmö står kunden Teresa Lindström. Hon tycker att det verkar bra med nikotintuggummi och tabletter i vanliga affärer.

– Jag kan inte se någon anledning till varför det inte skulle få finnas där. Det skulle kanske öka tillgängligheten.

Du ser inga risker med att man släpper nikotintuggummin?

– Nej jag ser inte hur man skulle kunna missbruka det, säger Teresa Linström.
Förslaget ska nu granskas av juristerna i lagrådet.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

David Rasmussen
david.rasmussen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista