Trafficking består trots polisens satsning

I dag, onsdag, inleds en rättegång mot tio personer i Stockholms tingsrätt som misstänks ha fört flera kvinnor från Rumänien till Sverige för att arbeta som prostituerade. Men tomrummet efter de prostituerade fylldes snabbt. Trots ett intensivt arbete de senaste tre åren har polisen inte lyckats minska människohandeln för sexuella ändamål, så kallad trafficking.

Jonas Trolle är kriminalinspektör vid Stockholmspolisens särskilda satsning mot trafficking.

– När vi får bort någon från arenan i människohandelsbrotten och grova koppleribrotten då kan det vara så att det poppar upp någon annan, så vi släcker bränder men problematiken är ungefär konstant, säger han.

Flera domar

I somras dömdes fem män och kvinnor för att ha drivit bordeller med ett 20-tal estniska kvinnor i Stockholm. Och nyligen dömdes fyra personer för att ha organiserat och sålt ryska kvinnor till sexköpare i Göteborg. Men trots tillslagen och rättegångarna är verksamheten snart igång igen.

Människohandel för sexuella ändamål räknas idag till den tredje största inkomstkällan för den organiserade brottsligheten.

I Sverige slog polisen förra året till mot fyra större ligor som specialiserat sig på trafficking, enligt ny statistik från Rikskriminalpolisen. Elva personer dömdes för människohandel och sex för människohandelsliknande brott som koppleri.

Ökning mot tidigare

Siffrorna visar på en ökning mot tidigare år. Och enligt Kajsa Wahlberg, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisens människohandelsgrupp, krävs omfattande insatser för att få bukt med kvinnohandeln.

– Dels måste man gå efter människohandlare och hallickar och lagföra dem, även så sexköpare, men dessutom tror jag att folk i allmänhet skulle behöva mer kunskaper om kvinnors liv i prostitution och hur kvinnor faktiskt skadas av att behöva tillhandahålla sexuella tjänster, kanske ha tio till tjugo sexköpare om dagen, säger hon.

Kommer aldrig utanför dörren
Hur många kvinnor som årligen förs till Sverige för att arbeta som prostituerade vet inte polisen. Men man vet att kvinnorna kommer från fattiga förhållanden i öst och att de har blivit lovade ett bättre liv. Väl här får kvinnorna ofta inte ens gå utanför dörren, något som blev skrämmande tydligt för kriminalinspektör Jonas Trolle när han träffade två av de kvinnor som rättegången i Stockholms tingsrätt på onsdagen handlar om.

– De hade inte sett slottet, Djurgården eller Gamla stan. De har ingen uppfattning om var de är överhuvudtaget. De är bara ett verktyg i hallickens händer som alltid ska vara tillgänglig och på övrig tid måste de sova för att ta igen sig, och i det här fallet så sov de och tog igen sig i husvagnar utan värme, säger han.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista