Tusentals demonstrerade på Sergels torg.

Tusentals demonstrerade mot regeringen

Tusentals demonstranter fyllde Sergels torg i centrala Stockholm på tisdagskvällen i protest mot den borgerliga regeringens politik.

Arrangörerna bakom demonstrationen kallar sig September-alliansen. Den består av personer från lokala fackföreningar, bland annat från gruvarbetarfacket i Norrbotten och från Kommunal i Stockholm.

Demonstranterna som samlats på Sergels torg skanderade bland annat ”stoppa borgarna i papperskorgarna”.

Flera personer höll tal, bland andra Tomas Nilsson, ordförande i gruvtolvan i Malmberget. Han sa att man hade samlats för att försvara arbetsrätten och trygghetssystemet.

Runt om på flera ställen i landet har det varit demonstrationer mot den borgerliga regeringens politik, bland annat i Göteborg. Protester hördes också mot att LO centralt inte ville vara med på tisdagskvällen. Demonstranterna i Stockholm tågade från Sergels torg till Riksdagen, som öppnade arbetet på tisdagen. Men ingen representant från något av riksdagspartierna kom ut för att möta de tusentals demonstranterna.

– Vi säger att det är regeringen som måste respektera de demokratiska principerna, säger Bilbo Göransson, som är medlem i Kommunal, och som också talade under demonstrationen.

– Man kan inte gå till val på att man ska göra ett nytt arbetarparti, och att man inte ska privatisera storsjukhusen, och sen vända klacken rakt om och höja skatten för vanliga arbetare i form av fackföreningsavgiften, för att svälta ut medlemmarna, fastän man har sagt att man ska värna om kollektivavtalen och fackföreningars överlevnad, säger Bilbo Göransson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista