"Nordisk stamnätsoperatör behövs"

Samarbetet mellan de nordiska länderna när det gäller elnäten fungerar inte tillräckligt bra. Det anser regeringen som idag, onsdag, föreslår att en ny, nordisk stamnätsoperatör bildas.

Det skulle enligt regeringen ge lägre elpriser genom att operatören skulle se till hela Nordens kraftförsörjning och inte låta nationella intressen stå ivägen.

Samarbetet fungerar inte
Den nordiska gemensamma elmarknaden är idag redan ett faktum och el handlas av producenter och energibolag på en gemensam börs. Men samarbetet fungerar inte fullt ut, bland annat för att överföringskapaciteten för el mellan Danmark, Norge, Sverige och Finland inte byggts ut tillräckligt, nationella intressen har ofta fått stå ivägen.

Ola Alterå är statssekreterare vid näringsdepartementet.

– Nu finns en risk att här sitter fyra olika nationella stamnätsbolag och förhandlar utifrån ett nationellt mandat och framförallt vaktar på de egna intressena.   

På det nordiska energiministermötet i Helsingfors på onsdagen presenterar Sverige förslaget om att skapa en ny gemensam systemoperatör, den nya operatören ska enligt förslaget ensamt besluta om strategiska mångmiljardinvesteringar i näten och hur investeringarna ska finansieras.

Reservkraft
Den ska också ansvara för att det finns tillräckligt med reservkraft för riktigt kalla dagar eller då störningar inträffar i elproduktionen.

På det här sättet skulle den nordiska elmarknaden bli effektivare än idag, ge billigare elpriser och miljövinster enligt regeringen.

På sikt är målet också att den nya operatören helt ersätter de nationella aktörerna som Svenska kraftnät i Sverige.

– Ett exempel kan vara om Norge vill bygga mycket vindkraft i Nordnorge, så kanske det mest effektiva sättet att föra den elen är genom det svenska stamnätet också till norska konsumenter och industrier i södra Norge. Och då är det viktigt att kunna fatta gemensamma beslut om det men också hur kostnaderna ska fördelas, säger Ola Alterå.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista