Det stjäls för drygt 75 miljarder kronor årligen från lastbilstransporter i Europa.

Stölder ur långtradare allt vanligare

Problemet med stölder ur långtradare växer i Europa och tas nu upp på EU-nivå. Enligt en rapport från EU-parlamentet är stölderna välplanerade och värdet på förlusterna uppgår till mångmiljardbelopp varje år.

Sune Johansson har varit lastbilschaufför i 44 år och säger att tjuvarna blir allt mer aggressiva.

– Det står fyra, fem, sex långtradare och det bekymrar dem inte. De är inne i dem i alla fall, skär sönder kapell och annat. Det händer dagligdags. Det är klart att det blir pengar om de tar någon tv-apparat här och en dator där. Det är väl så det går till, säger han.

Mångmiljardbelopp
Drygt 75 miljarder kronor stjäls det årligen från lastbilstransporter i Europa, enligt en rapport som EU-parlamentet beställt. Det är lika mycket som äldreomsorgen kostar Sveriges kommuner varje år.

I dag står lastbilar för över 70 procent av landtransporterna inom EU och i takt med att transporterna ökar, ökar också stölderna.

Det finns två typer av förövare. De som kapar hela lastbilar och de som stjäl från olåsta släp och uppskurna kapellbilar. Det vanligaste är att tjuvarna slår till på obevakade rastplatser när föraren sover.

Vanligast i storstadsregioner
Stölderna sker mest i storstadsregioner som London och Madrid och genomfartsländer som Belgien, men de blir fler också i Sverige.

Per-Arne Nilsson, kriminalinspektör på polisen i Västra Götaland, där man kartlagt problemet.

– Vi vet att det nästan varje natt finns bilar som ligger ute efter E4 och E6 och bevakar lämpliga stöldobjekt. Sedan angriper de dem när chaufförerna ligger och sover. Det är inte heller någon lätt situation för en chaufför.

– Oftast knackar tjuvarna bara på dörren och ber chauffören att hålla tyst och sedan lastar de av pallvis med gods, säger

Vad är man ute efter?

– Hemelektronik, datorer, livsmedel, kläder och sprit, mycket sprit.

2006 skedde 512 stölder i Skåne, Halland, Västra Götaland, Jönköping och Kronobergs län. Hittills i år har 385 angrepp rapporterats.

Välorganiserade stölder
Enligt EU-rapporten och svensk polis är stölderna välorganiserade, och chauffören Sune Johansson säger att tjuvarna vet precis vad de vill ha.

– Många gånger måste det röra sig om insiderjobb, kan man tycka, eftersom de kan gå på ett åkeri med 50 bilar och ta exakt den bilen som har choklad, sprit eller cigaretter. Det verkar ju väldigt underligt och man förstår inte riktigt hur de kommer åt varorna. Vi misstänker ofta att det är någon form av insiderjobb, säger Sune Johansson.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista