Gaser från kratern orsakar huvudvärk och illamående.

Trolig meteorit vållar obehag i Peru

600 människor som besökt en plats i Peru där det skett ett mystiskt nedslag från rymden, har blivit sjuka. Orsaken sägs vara giftiga gaser som väller upp ur den krater som bildades där nedslaget skedde.

Människorna i Carancas i Puno-regionen, 130 mil söder om huvudstaden Lima, trodde först att det rörde sig om ett flygplan som störtat.

Men när de kom dit möttes de av en krater som var 30 meter bred och sex meter djup och ur vilken det steg gaser som orsakade huvudvärk och illamående.

Obehag
Hittills har 600 människor som besökt platsen drabbats av olika slags obehag. En tjur har dött och flera andra djur har insjuknat.

I början misstänkte man att det kunde röra sig om en satellit som störtat, eller något slags vapen med kärnvapenladdningar. Men peruanska experter hävdar att det helt enkelt rör sig om en meteorit.

Uppmanas hålla sig borta
En grupp vetenskapsmän är på väg till området och folk uppmanas nu att hålla sig därifrån.

Det här är ett område med många levande legender om rymdfarkoster och utomjordiska varelser, och kratern utanför Carancas kommer säkert att länge än producera olika slags teorier, allt från varningar om kommande katastrofer till påståenden om att katastrofen redan har skett.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista