Mjölkbönder kräver mer för mjölken

Arlas beslut att höja priset på mjölk och mejeriprodukter med omkring tio procent har mötts av hårda protester. Men trots protesterna kräver mjölkbönderna ännu större höjningar.

Bönderna får stöd av en av landets största konsumentorganisationer.

– Jag tror att man får vänja sig vid att lika väl som allt annat går upp, t ex priset på bensin, så kommer även de här produkterna att gå upp, säger Bengt Ingerstam som är ordförande för Sveriges konsumenter i samverkan.

Prishöjning måste godkännas
Bengt Ingerstam anser att Arlas beslut att höja mjölkpriset är högst befogat.

Efterfrågan på mjölk ökar i takt med att välfärden ökar i folkrika utvecklingsländer och priset på världsmarknaden stiger.

Klimatförändringarna kan leda till att världens odlingsbara arealer minskar, fodret har redan blivit dyrare och därför måste höjningar av mjölkpriset godkännas, enligt organisationen Sveriges konsumenter i samverkan.

– Absolut, men även allt som odlas på landbacken kommer att bli bristvara, även spannmål, och där har priserna också ökat väldigt kraftigt. Men där skriker man inte lika mycket när man tar ett öre mer för mjölet som när man tar ett öre mer för mjölken. Det är klassiskt att det bli en massa diskussioner när mjölkpriserna går upp, säger Bent Ingerstam.

Samma ersättning som i Tyskland
De svenska mjölkbönderna tycker att en tioprocentig höjning av mjölkpriset är för lite.

De kräver mer och hotar också att producera mer mjölkpulver för export. Då blir det mindre mjölk över till ost och ostpriset stiger.

Vid nästa möte med Arla kommer organisationen Sveriges Mjölkbönder att kräva samma ersättning för mjölken som de tyska mjölkbönderna får, det är en krona mer än vad de svenska bönderna får.

– Kan tyskarna betala 4:25 nu, så ska vi dit också. Det är rimligt. Varför ska vi ha lägre betalt än dem, säger Per Andersson, ordförande i Sveriges mjölkbönder.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista