Boende i USA slipper betala CSN-skuld

Centrala studiestödsnämnden, CSN, avvaktar idag med sin indrivning av skulder från personer som bor i England och USA. Enligt Thomas Svensson, chef för studiestödsavdelningen är det för kostsamt och komplicerat att gå vidare rättsligt i USA och England.

– Det här är inte lätt alltså, det är en betydligt svårare process, så därför måste vi hitta ett effektivt arbetssätt, säger han.

Miljardbelopp
Det rör sig om 28 000 svenskar boende utomlands som av olika anledningar inte betalar tillbaka en sammanlagd studieskuld på 3,3 miljarder kronor. De flesta bor i England och USA.

Här är det enligt Thomas Svensson svårt och dyrt att driva en rättslig process eftersom det ser så annorlunda ut i länderna jämfört med Sverige. Om man överhuvudtaget hittar personerna. Det största problemet tycks vara att få tag på personernas adresser.

– Man har inte samma folkbokföringssystem som i Sverige till exempel. Man är skyldig som kund att meddela adressändring, men det är svårare för oss att leta i offentliga register i Storbritannien än vad det är i Sverige.

Pilotfall
Enligt Thomas Svensson planerar man nu att driva ett par så kallade pilotfall i England och USA.

Genom att testa en indrivning och en rättslig process kan CSN på så sätt lära sig hur man ska göra och om det är lönsamt att göra det. Men än så länge kan man inte säga när man börja driva fallen.

– Vi är i färd att diskutera vilka kriterier som ska ligga till grund för de här pilotfallen som vi väljer ut. Vi har inte startat upp det än, men det ligger inom ramen för det nya avtal som har tecknats, så det är på gång.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista