Omtvistad bostadsaffär besvärar Sarkozy

I Frankrike pågår en förundersökning mot president Nicolas Sarkozy. Det handlar om en lägenhetsaffär, där Sarkozy kan ha missbrukat sin ställning för att tjäna miljonbelopp.

Mitt i presidentvalskampanjen i våras dök de besvärande uppgifterna upp för Nicolas Sarkozy. Han gick då i svaromål och misstankarna om fuffens försvann ur strålkastarljuset. Men inte ur det franska rättssystemet.

I början av sommaren inleddes en förundersökning kring lägenhetsaffären. Åklagaren har dock inte bestämt hur han ska gå vidare med utredningen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Kan ha fått rabatt
Frågan är om Nicolas Sarkozy fick en rabatt på ungefär tre miljoner kronor, när han 1997 köpte en lägenhet i Parisförorten Neuilly, där han själv var borgmästare.

Gav han i sin tur som borgmästare byggföretaget Lassarre en rabatt på cirka 7,5 miljoner kronor på mark i förorten, där företaget ville bygga? Bekostade byggföretaget en stor del av inredningen i parets Sarkozys lägenhet?

Den ofta mycket välunderättade satirtidningen Le Canard Enchaîné presenterade i våras olika dokument, som tydde på att Sarkozy skott sig och utnyttjat sin ställning. Förra hösten sålde han lägenheten med en kraftig vinst.

Kan bli besvärande
Om åklagaren väljer att gå vidare med fallet blir det naturligtvis klart besvärande för den franske presidenten.

President Sarkozy har fullt upp med att avvärja strejker och protester mot sina omfattande ekonomiska nedskärningar och reformer. Hans kansli vill inte kommentera den senaste utvecklingen, skriver AFP.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista