Nuon Chea.

Röda khmerledare åtalas för krigsbrott

I Kambodja har den högste ledaren för Röda khmererna nu åtalats. Det är den 82-årige chefsideologen och vice generalsekreteraren Nuon Chea som åtalas misstänkt för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Han greps av specialstryrkor på onsdagsmorgonen efter order av den FN-ledda tribunalen för brott mot mänskligheten.

Det här är något som kambodjanerna väntat på i snart 30 år då miljoner människor fortfarande lider av sviterna efter Röda khmerernas ledarskap från 1975 till 1979 som kostade runt två miljoner människor livet. Antingen för att de svalt ihjäl eller dog i sjukdomar i de arbetsläger på den kambodjanska landsbygden som nästan alla medborgare tvingades ut till.

Tortyrcenter
Många dödades också i det beryktade tortyrcentret, S1, mitt i huvudstaden Phnom Penh eller så mötte de döden på de mest bestialiska sätt på de så kallade Killing Fields strax utanför huvudstaden. Där kryper det fortfarande upp ben och klädrester ur jorden från de gropar dit man skymfade kropparna.

Den nu gripne Nuon Chea anses vara arkitekten bakom både S1 och Killing Fields och därmed också skyldig till alla som mötte döden där.

Många bevis
Bevis för hur många som dog finns det gott om, då de Röda khmererna noggrant dokumenterade och fotograferade alla innan de höggs ihjäl med yxor, eller till exempel torterades till döds genom att hängas upp med huvudet nedåt och därefter långsamt sänkas ner i vatten.

Fotografierna täcker numera väggarna i det museum som S1 förvandlats till, hemska bilder där man ser paniken i ögonen på de fotograferade.

Fördes bort
Nuon Chea greps i sitt hem i djungeln på gränslandet till Thailand där Röda khmererna drog sig tillbaka efter Vietnamns invasion i landet. Här har han levt med sin fru och sina barn, och hans son sa att fadern fördes bort i en helikopter.

I intervjuer som gjorts under de senaste åren har Nuon Chea medgivit att visst gjorde khmerregimen vissa misstag, men han har också framhävdat att de även gjorde bra saker.

Återstår att se om den FN-stödda tribunaldomstolen kommer att hålla med om det. Senare under onsdagen ska de tala om vad ”brother number two” ska åtalas för.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista