Börsuppgångar efter räntesänkning

Det har varit stora uppgångar på världens börser efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve på tisdagskvällen sänkte den viktigaste styrräntan med en halv procentenhet. Också Stockholmsbörsen har gått upp.

Först var det de stora amerikanska börserna som lyfte, och sedan när de asiatiska börserna kom igång fortsatte ringarna på vattnet, inte helt oväntat efter Federal Reserves ordentligt tilltagna räntesänkning.

Visserligen sjönk Shanghaibörsen på onsdagsmorgonen, men det som dominerade i Asien var de kraftiga uppgångarna. Tokyobörsen gick upp 3,7 procent, Hongkongbörsen upp 4 procent och Bombaybörsen gick upp 3,6 procent.

Uppåt i Europa
Mönstret fortsatte sedan när handeln kom i gång på de europeiska börserna. Under onsdagsförmiddagen steg många börser med mellan två och tre procent.

Stockholmsbörsen har också regerat ordenligt positivt på räntebeskedet, framförallt är det för verkstadsföretag som Atlas Copco och Volvo, bankerna och inte oväntat fastighetsföretag som Huvudstaden och Castellum där aktiekurserna gått upp rejält.

Glädjefnatt och kursrally är begrepp som är tillbaka i medierna så här dagen efter den injektionsspruta som Federal Reserv satt i aktiemarknaden.

Lägre ränta är något som aktiemarknaden gillar och beskedet från USA var också att den amerikanska centralbanken agerar kraftfullt för att förhindra att finansoron sprider sig.

Oro trots uppgångar
Men en och annan varningens ord hörs också mitt i glädjebruset, då handlar det om att riskerna för en avmattning i USA:s ekonomi trots allt finns kvar och att bolånekrisen inte är över, varken i USA eller i Storbritannien där småsparare för bara några dagar sedan köade utanför bolåneinstitutet Northerns Rocks kontor för att ta ut sina besparingar.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista