Tillåter slöja.

Erdogan vill tillåta slöja på universiteten

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan vill ändra lagen som förbjuder kvinnor att bära muslimsk huvudduk på landets universitet. Det framkom i en intervju med honom som publicerades på onsdagen.

Premiärministerns uttalande riskerar att åter väcka konflikten mellan det milt islamistiska regeringspartiet och landets sekulära etablissemang.

– Rätten till högre utbildning ska inte begränsas av vad en flicka har på sig, sa Tayyip Erdogan till Financial Times korrespondent.

60 procent bär slöja
Omkring 60 procent av Turkiets kvinnor bär huvudduk, men vid landets universitet, liksom för statligt anställda, är det förbjudet att bära slöja.

Många kvinnor kommer runt det genom att bära peruker eller mössor, andra åker utomlands för att kunna studera utan att behöva göra avkall på sin tro.

Förbudet är inskrivet i grundlagen, men den nu gällande grundlagen tillkom efter en militärkupp år 1980. Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny, civil grundlag och i den vill premiärminister Erdogan alltså att slöjförbudet tas bort.

Sekulära principer
Men det finns krafter i Turkiet som ser åtskillnaden mellan stat och religion som överordnat allt annat.

Bland annat militären, domstolsväsendet och många universitetsrektorer befarar att detta skulle vara ett första steg mot en uppluckring av landets strikt sekulära prinicper.

Många kvinnor håller med. Det är farligt, säger Özge Yavuz, som driver ett gym i Istanbul.

– Att ta bort slöjförbudet kommer att leda till att män tvingar kvinnor att bära slöja, vare sig de vill eller inte, säger Özge Yavuz, som själv har håret utslaget över axlarna.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista