S oenigt om den nya skolpolitiken

Socialdemokraterna är oeniga om hur deras nya skolpolitik ska se ut. Den förre ministern Morgan Johansson vill att partiet avskaffar kravet på att alla gymnasielever ska ha högskolebehörighet. Eftersom så många elever lämnar gymnasiet med ofullständiga betyg, säger Morgan Johansson.

– Vi utgick ifrån att alla kan tillgodogöra sig de kunskaper man behöver för att kunna läsa vidare på högskolan. Att alla kunde göra det före 19 års ålder. Det var ett väldigt högt ställt krav och det har visat sig under de här snart 15 åren som vi har haft det här systemet, att det inte har blivit bra, säger Morgan Johansson.

Oeniga
Hans partikamrat Marie Granlund, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, håller inte med.

– Jag tycker att det är tråkigt. Jag upplever inte att det finns någon majoritet för det. Svenskt arbetsliv idag kräver goda kunskaper i svenska, engelska och matte, oavsett vilket yrke man har.

Just nu diskuterar socialdemokraterna hur deras nya skolpolitik ska se ut.

Ändra undervisningen
Marie Granlund är ordförande i den arbetsgrupp som ska utarbeta förslaget till ny politik på skolans område i november. Men att ta bort kravet på högskolebehörighet är inte aktuellt.

– Då är det viktigare att ändra på undervisningen än att sänka kunskapskraven.

Var tror du att ni kommer att hamna i den här frågan?

– Det är svårt att säga just nu. Jag möter inte att det finns någon majoritet för att sänka kunskapskraven. Vi diskuterar snarare hur fler barn och ungdomar ska få rätt till de kunskaper som man faktiskt inte får idag.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista