Israel blockerar Gazaremsan

Israel fastslog på onsdagen att Gazaremsan är en ”fientlig enhet” och säkerhetskabinettet röstade för att införa sanktioner mot Hamasledda Gaza, såsom att strypa el, bränsle och vatten. Hamas kallar det en krigsförklaring, kollektiv bestraffning. Ekots korrespondent befinner sig i Gaza.

– En katastrof. Vi har en arbetslöshet på 90 procent eftersom alla gränser är stängda och inga varor kommer in och inget råmaterial till textilfabrikerna som fått avskeda och slå igen. Nu vill de stänga av el och vatten. Det är otroligt, är det detta som kallas mänskliga rättigheter? säger en trött Rami Shaath, som förr arbetade som ingenjör men nu är arbetslös och sitter av dagarna i pappans tv-butik.

Inga varor
Det finns bara två tv-apparater kvar i till salu, inga nya kommer över gränsen, men folk har ju ändå inga pengar att handla för suckar Rami.

På gatan utanför står arbetslöse Mazen och steker ramadanplättar på en stor häll. Han säljer plättarna för åtta kronor kilot och han och kollegan Rashad får in ungefär 170 kronor på en dag. Mazen som är Fatahsympatisör säger att om Hamas inte genomfört sin kupp i Gaza hade det inte varit så här.

– Om Mahmoud Abbas varit kvar, hade han kunnat tala med Israel och sett till att de inte stängde av el och vatten, säger Mazen.

Svälta
Men hans plättkompanjon, Rashad, som sympatiserar med Hamas, avbryter och säger: Är du galen, tycker du att Israel uppförde sig annorlunda på Fatahs tid?

– De vill att vi ska svälta och törsta ihjäl här i vårt utomhusfängelse.

Amerikanskt stöd
Israel fick snabbt amerikanskt stöd för sin nya beteckning på Gaza som fientlig enhet. Condoleezza Rice som är i Jerusalem på fredsmäklarresa sa att även USA ser Gaza som en fientlig enhet.

Den israeliska tidningen Haaretz skriver på sin nätupplaga att det inte är aktuellt att strypa vattentillförseln till Gaza, men ingenjör Rami Shaath påpekar att om elen stängs av och bränslet till generatorerna stoppas, så kommer vattenpumparna inte att fungera.

Cecilia Uddén, Gaza
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista