Förändringar för europeiska energibolag

På onsdagen presenterade EU-kommissionen sitt förslag till ökad konkurrens på energisektorn. Det mest kännbara blir att det inte längre ska vara tillåtet för ett företag att äga både energiproduktion och energidistribution.

De stora energiföretagen i Europa håller energipriserna uppe genom att de också kontrollerar kraftnät och gasledningar, anser EU-kommissionen. Det leder till mindre konkurrens och högre priser för konsumenterna.

Kommissionen pekar på Storbritannien som ett gott exempel. Storbritannien har på samma sätt som Sverige redan separerat elnät och elproduktion och i Storbritannien har ökningen av energipriserna varit betydligt lägre än i länder där energiföretagen också äger distributionsnäten.

Kommissionen föreslår nu att energibolagen ska tvingas skilja på produktion och distribution till helt av varandra oberoende företag.

Det här förslaget gäller de stora koncernerna, inte små kommunala energibolag.

Kommissionen vill också att samma regler ska gälla för företag som inte är hemmahörande inom EU men som vill vara verksamma i Europa. Det kan låta som ett harmlöst tillägg för att skapa lika villkor för alla men det får stor praktiskt betydelse till exempel i de baltiska staterna där ryska energiföretag och framför allt Gazprom dominerar energimarknaden totalt.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista