SAS-olycka i danska Ålborg.

Åklagare utreder SAS-olyckor

Efter olyckorna med landningsställen på SAS Dash-plan den senaste tiden ska det utredas om något brott har begåtts. Åklagarmyndigheten i Stockholm har nu inlett en förundersökning.

- Han har rubricerat den här undersökningen som framkallande av fara för annan. Det är det som vi förhåller oss till, säger SAS kommunikationsdirektör Hans Ollongren.

Arbetsmiljöbrott har det skrivits också?

- Ja, det är kopplat till det här. Men grundmisstanken är framkallande av fara för annan. Därav kan arbetsmiljöbrott förekomma.

Åklagaren Gunnar Jonasson inledde förundersökningen i förra veckan och har hittills hört en person i SAS-koncernen.

Förslitning
Bakgrunden är olyckorna i danska Ålborg och litauiska Vilnius där två SAS-plan av modell Dash 8-Q400 havererade den 9 och den 12 september. I båda fallen var orsaken förslitning i landningsstället.

SAS har tvingats ställa in många flyg efter beslutet att flygplansmodellen inte ska flygas förrän de rostiga komponenterna har bytts ut.

– Vad som sker nu är att samtliga våra 27 flygplan av den här modellen är inne på verkstäder i Stockholm, Köpenhamn och Bodö där man byter ut de här delarna  som är berörda. Vi byter ut samtliga delar oavsett om det behövs eller ej, säger Hans Ollongren.

Många inställda flyg
Han vet inte hur lång tid arbetet kommer att ta. På onsdagen är 40 flyg inställda och lika många är inställda på torsdag.

Strejker, olyckor och nu en förundersökning slår hårt mot SAS anseende.

– Det är naturligtvis en sak som vi tar på största allvar. Men hur konkret det kommer att påverka oss är för tidigt att uttala sig om, säger Hans Ollongren.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista