Blåstång i Stockholms skärgård.

Oenighet om Östersjöns återhämtning

Blåstången i Östersjön håller på att återhämta sig och det kan vara en bekräftelse på att de ansträngningar som gjorts för att minska övergödningen har gett resultat. Vissa forskare anser att det är ett tecken på att vattnet närmast kusten är renare och klarare, medan andra inte håller med.

– På 1970-talet hittade jag inte tång djupare än sex meter i det här området. Nu hittar jag den ner till nio meter. Det har blivit en klar förbättring i blåstångens utbredning och man ser det även med andra arter. Det finns även rödalger som går djupare ned än de gjorde på 1970-talet, säger Hans Kautsky, forskare vid Stockholms universitet.

Han har följt utvecklingen i Sörmlands skärgård sedan 1970-talet.

Blåstången växer allt djupare
Det faktum att blåstången växer allt djupare är positivt och det tyder enligt Hans Kautsky på att kustremsan håller på att tillfriskna.

Reningsverk och andra insatser har minskat övergödningen. Naturvårdsverket bekräftar den bilden.

– De här mätningarna som vi gör i kustområdena visar de första tecknen på att någonting kanske håller på att hända, säger Sverker Evans, avdelningschef på Naturvårdsverket.

Vad tycker du att man kan dra för slutsats av det?

– Jag tycker att man ska vara försiktigt positiv.

Sjukare på djupare vatten
Enligt Naturvårdsverket har blåstången växt till längs hela den svenska Östersjökusten. Samtidigt visar verkets resultat från djupare vatten att Östersjön är sjukare än tidigare.

Sture Hansson, som är professor i systemekologi vid Stockholms universitet, ser inte blåstångens återhämtning som något tecken på att Östersjön håller på att bli friskare.

– Vi kan inte dra några slutsatser om Östersjön enbart på enstaka arter på det viset. Vi vet att naturen aldrig är konstant utan det varierar mycket. Man kan säga att under de senaste 30 åren har det inte skett vare sig några klara trender till försämringar eller förbättringar utan vi ligger på en nivå där Östersjön är övergödd, säger Sture Hansson.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista