Guld är en känslig termometer för global ekonomi.

Priset på guld har nått ny rekordnivå

Priset på guld har åter nått rekordnivå, drygt 700 dollar per ounce, det vill säga cirka 31 gram. Ett skäl till att guldpriset stiger är den ekonomiska osäkerheten just nu och ett annat är den ökande efterfrågan på alla metaller.

– Gruvbranschen går bra, det är stor efterfrågan på metaller och produktionen klarar inte riktigt av att hålla takten med efterfrågan. Sedan är det här kopplat till den allmänna ekonomiska oron just nu, att när farhågorna för ytterligare problem i USA ökar, ser man guld som en säker investering, säger Magnus Ericsson, råvaruexpert på marknadsanalysföretaget Raw Materials Group i Stockholm.

Tre historiska pristoppar
Guldpriset har haft tre historiska toppar hittills. Högst var det i samband med Irankrisen 1980 när priset på guld steg till 850 dollar per ounce. Nästa topp inträffade i början av förra året då det liksom nu nådde en bra bit över 700 dollar.

Guld är en känslig ekonomisk temperaturtagare. När osäkerheten i konjunkturen ökar stiger också guldpriset men just nu samverkar alltså den ekonomiska osäkerheten med en ökad efterfrågan på alla metaller.

Länder som Kina, Indien och Ryssland bygger ut sina infrastrukturer och efterfrågan på bilar och hushållsapparater ökar i tredje världen.

”Svårare att hitta gruvorna”
Brist på gruvor, geologer och gruvingenjörer leder också till att priserna på metaller inklusive guld ligger mycket högt, säger råvaruexperten Magnus Ericsson.

– Det är svårare att hitta gruvorna för halterna i malmerna är lägre och de ligger djupare ner. De ligger också mer avlägset, ute i öknar, högt uppe i Anderna eller borta i Sibirien, så det är mera kostsamt att hitta dem, säger Magnus Ericsson, råvaruexpert på marknadsanalysföretaget Raw Materials Group i Stockholm.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista