Bygget är långt ifrån klart. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Kinasatsningen i Kalmar invigs inom kort

Om två veckor invigs det kinesiska företaget Fanerduns jättesatsning i Kalmar där 1 100 företag ska visa upp sig för europeiska inköpare i en gigantisk utställningshall. Bolaget talar om ett stort intresse, men några kontrakt är ännu inte undertecknade och bygget är långt ifrån färdigt.

Många Kalmarbor är, liksom Giedre Dennerporth och Nils Eric Runesson, tveksamma.

– I bland låter det som en riktig sak, men ibland låter det som ett skämt. Folk pratar mycket om det och det finns olika åsikter om vad som kommer att bli av det, säger Gierdre Dennerporth.

– Det verkar vara mycket problem med det hela. Jag tycker att det är konstigt att de har valt Kalmar som inte precis är någon centralort i Europa. Men jag hoppas naturligtvis att det lyckas, säger Nils Eric Runesson.

Många är kluvna till bygget
Många är kluvna kring bygget kring den gamla chokladfabriken i norra delen av Kalmar. Här jobbar just nu ett hundratal kinesiska byggarbetare med den enorma utställningshallen, som är större än till exempel Stockholmsmässan i Älvsjö, där kinesiska varor ska visas upp för inköpare från hela norra Europa.

Det ska också bli hotell och 1 100 bostäder åt kinesiska företagare, berättar marknadschefen Mats Nilsson när han visar runt.

– Här är arbetet i full gång och vi håller på att sätta väggar och tak på de byggnaderna. I en senare etapp kommer också hotellet att byggas, ett fyrstjärnigt hotell med 300 rum, säger han.

Långt ifrån färdigt
Fast än så länge är det långt ifrån färdigt och när verksamheten invigs den 28 september blir det i inhyrda lokaler en bit bort och med vad som kallas för ett provsortiment. Några kontrakt med kinesiska företag är över huvud taget inte skrivna ännu.

Det har även varit diskussioner om både arbetsmiljö och var pengarna till miljardinvesteringen egentligen kommer från. Men Fanerduns marknadschef Mats Nilsson ser inga problem i dag.

– Bygget går precis enligt våra planer och det är så snabbt det går att bygga något sådant här. Den fas som vi öppnar nu är den kommersiella fasen och vi öppnar då för handel för europeiska inköpare som vi hoppas kommer hit redan den 28.

Finns det några risker för projektet?

– Nej, det tycker jag absolut inte. Vi känner en stor trygghet både när det gäller finansieringen och det enorma intresset från kineser som vill komma hit. Men ingen är väl så dum att man köper grisen i säcken utan man vill ju vänta och se hur långt vi kommer här.

Förstår du om det är många häromkring i Kalmar som är lite skeptiska?

– Detta bygget är jättestort och jag tror att det svårt för många att ta till sig. Därför är reaktionen en blandning av skepsis och spännande utmaning.

Kommunen stödjer projektet
För Kalmar kommun är den kinesiska anläggningen en viktig pusselbit i arbetet med att vända en negativ utveckling med industrinedläggningar och minskad befolkning och kommunledningen har helhjärtat stöttat det kinesiska bolaget.

Kommunen och regionförbundet satsar själva nästan tio miljoner kronor, men bara markförsäljningen har redan gett 15 miljoner tillbaka i intäkter.

– Vi krattar i manegen för alla investeringar för vi behöver ha investeringar i den här regionen. Om de kommer från Kina, Tyskland eller Stockholm bryr jag mig inte så mycket om bara det investeras i den här regionen, säger kommunalrådet Johan Persson.

Känner du personligen någon gång en oro för att detta faktiskt inte blir vad det är sagt att det ska vara?

– Det är klart att man kan göra, men samtidigt är jag väldigt hoppfull därför att bygget ju pågår där ute. Vi har regelbundna träffar med ägaren till företaget och det är en febril aktivitet för att förverkliga detta. Så jag är inte särskilt orolig.

Invånarnas skepsis naturlig
Johan Persson menar att invånarnas skepsis är naturlig med tanke på de snabba förändringar som ändå sker nu. Även om han medger att ett platt fall för satsningen skulle betyda en enorm prestigeförlust, så drömmer han ändå om början på en ny era i kommunen.

– Ser man tio år framåt och detta förverkligas och byggs är det klart att Kalmar kommer att se helt annorlunda ut med europeiska inköpare. Vi kommer att ha fler flygdestinationer, vi kommer att ha fler hotell, fler sysselsatta och vi kommer sannolikt ha väldigt mycket besöksnäring och det är det som hela den här regionen satsar kring, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista