Klicka för grafik

Väljarna missnöjda med sänkt a-kassa

Ett år efter valet fortsätter väljarnas stöd för regeringen att minska. Det enskilda område som flest väljare är missnöjda med är förändringarna i a-kassan, visar en ny undersökning.

Sifo har på Ekots uppdrag frågat väljare vad de är mest nöjda respektive missnöjda med i regeringens arbete. Det är framför allt de omstridda förändringarna i a-kassan som sticker ut.

13 procent av de tillfrågade är missnöjda med de förändringarna som innebär att a-kassan för många har blivit dyrare och ger lägre ersättning än tidigare.

Men arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin försvarar förändringarna.

– Jag kan förstå att det är på det sättet men samtidigt så har vi nu den absolut starkaste arbetsmarknadstillväxten i hela Europa och det är tack vare kombinationen av förändringarna i a-kassan och jobbavdraget, så det var helt nödvändigt, säger han.

Sänkt arbetslöshet
Samtidigt är det arbetsmarknadspolitiken i stort och framför allt att arbetslösheten sjunker som också flest är nöjda med, 17 procent av de tillfrågade svarar så. Men med tanke på högkonjunkturen tycker professorn i statsvetenskap, Peter Esaiasson, att det är en låg siffra.

– Uppenbarligen har regeringen inte lyckats få många människor att koppla samman den förbättrade arbetsmarknaden med regeringens egen insats. Det är en misslyckad kommunikation.

Att inte fler väljare ger regeringen sitt stöd trots högkonjunkturen och den minskande arbetslösheten, ger Sven-Otto Littorin vad han kallar särintressen skulden för. De han syftar på är såväl fack- som arbetsgivarorganisationer.

– Det finns väldigt starka organiserade särintressen i Sverige och jag tror att de har varit väldigt effektiva på att försöka smula sönder delar av det vi har försökt åstadkomma till exempel inom arbetsmarknadsområdet, säger han.

Ont om sakfrågor
Sven-Otto Littorin säger sig inte vara oroad över det låga väljarstödet för regeringen, en situation som få, varken inom regeringen eller bland statsvetare kan förklara. Inte heller Sifo-undersökningen ger något entydigt svar.

Aktuella politiska trätoämnen som vårdnadsbidraget eller fastighetsskatten har inte givit några utslag alls i mätningen. En tredjedel av dem som svarar kan inte säga vad de är missnöjda med och ännu fler, hälften, kan inte säga något som de är mest nöjda med i regeringens arbete.

Det är ett talande resultat, tycker statsvetaren Peter Esaiasson.

– Det illustrerar regeringens problem att det finns ingen sakfråga som medborgarna förknippar med regeringen på något positivt sätt, säger han.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista