En ränta läggs på för den som skjuter upp vinstbeskattningen.

Kostnad för borätt i storstan kan öka

Den avgiftsmodell som regeringen presenterade på onsdagen, och som ska ersätta den nuvarande fastighetsbeskattningen, kommer inte att leda till minskade boendekostnader för alla. För de som bor i bostadsrätter i storstadsområden kan det i stället handla om ökade kostnader.

Detta enligt beräkningar från Sveriges Bostadsrättscentrum.

Mer rättvis och lägre kostnader för de allra flesta, det var regeringens besked när den avgiftsmodell som föreslås ersätta fastighetsskatten presenterades.

Ser fördelar
På Sveriges Bostadsrättscentrum ekonomisk förening, SBC, en organisation för bostadsrättsföreningar ser man flera fördelar med modellen.

En avgift på maximalt 1 200 kronor per lägenhet eller 0,4 procent av fastighetens taxeringsvärde införs. Det kommer att leda till lägre avgifter för åtminstone hälften av landets bostadsrättsföreningar, uppskattar SBC.

Men förlorarna finns bland bostadsrättsinnehavare i de heta storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

”Kostar mer i förlängningen”
– Vi bedömer att i varje fall på större orter där priserna är höga, så innebär den sänkning man får av fastighetsskatten att den tas igen i andra änden genom en ränta som läggs på uppskovet. Totalt sett bedömer vi att det kostar mer för bostadsrättsinnehavarna i slutändan, säger Göran Olsson, vd för SBC ekonomisk förening.

Prisutvecklingen på bostäder de senaste åren gjort att allt fler har skjutit upp beskattningen av vinster från tidigare bostadsaffärer, och enligt det nya förslaget beläggs den här uppskjutna vinsten med en årlig ränteavgift på en halv procent. Med den extra kostnaden inräknat kan förändringen alltså innebära en fördyring.

Finansminister Anders Borg motiverar räntan med att den är rimlig att betala för de som gjort vinster på sina lägenhetsaffärer.

Svårt att sia om
Hur mycket dyrare den nya modellen blir för många i storstäderna är svårare att sia om, enligt Göran Olsson.

– Det är oerhört svårt att säga eftersom det varierar mycket med den individuella situationen. Det kan röra sig om ett antal hundralappar i månaden i skillnad, säger Göran Olsson, vd för SBC.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista