USA och Irak utreder anklagelser mot säkerhetsbolag

Iraks regering kräver att amerikansk militär säger upp sitt kontrakt med säkerhetsbolaget Blackwater. Detta efter dödskjutningen i söndags, då vakter vid det privata militärbolaget sköt ihjäl tiotals civila irakier.

USA och Irak ska gemensamt utreda anklagelserna mot det amerikanska säkerhetsbolaget Blackwater för att ta reda på vad som hände vid dödsskjutningarna i Bagdad i söndags.

Nya uppgifter från ögonvittnen gör att den irakiska och amerikanska versionen av händelsen skiljer sig alltmer åt.

Fastnade i rondell
Dödsskjutningarna ägde rum i en sunnidominerad del av Bagdad, där det privata militärbolaget Blackwaters bilkonvoj fastnade i trafikstockningar i en rondell.

Flera ögonvittnen säger nu till bland annat New York Times att Blackwaters män öppnade eld utan förvarning, och att de sköt urskiljningslöst mot bilar och människor på trottoaren.

Blackwater däremot hävdar att konvojen blev attackerad, och att vakterna vara sköt för att försvara sig.

Olika dödssiffror
Uppgifterna om hur många som dog går också isär. Enligt amerikanska UD var det tio, men enligt Iraks inrikesdepartement uppemot 29.

Händelsen har gett nytt bränsle till debatten om de utländska säkerhetsbolagen, som anklagas för att agera som privatarméer, utanför lagens ramar.

Amerikanska Blackwater har runt 1 000 anställda i Irak och deras uppgift är bland annat att skydda personal vid den jättelika amerikanska ambassaden, men vilka regler som gäller för Blackwater och andra militärliknande bolagen är oklart.

Lyder inte under lagen
Säkerhetsbolagen arbetar i en juridisk gråzon, och har immunitet, det vill säga att de inte lyder under irakiska lagar.

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki krävde på onsdagen att Blackwater ska sparkas ut ur landet, men frågan är alltså om den irakiska regeringen ens har makt att göra det.

Vita Husets svarar att händelsen i Bagdad är oroande, men att man vill avvakta vad utredningen kommer fram till.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista