Brown hotar bojkotta mötet.

Brown hotar att bojkotta möte med AU

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown ställer ultimatum inför mötet i december mellan EU och Afrikanska Unionen. Han kräver att Zimbawes president Robert Mugabe ska hindras från att vara med, annars kommer han själv inte.

Det kan alltså bli en tom stol om Storbritanniens premiärminister väljer att utebli från mötet i Portugal den 8 och 9 december.

I en intervju med tidningen The Independent säger Gordon Brown att om president Mugabe kommer till mötet så kommer allt att kretsa kring honom och det kommer att avleda uppmärksamheten från viktiga frågor, tror Brown.

Försöker även övertyga andra
Den brittiske premiärministern har också bestämt sig för att försöka övertyga andra EU-länder om att avstå från att delta i mötet, om Mugabe finns med. Han nämner länder som till exempel Tyskland och Danmark.

Personer som tidningen the Independent har talat med tror dock att detta blir svårt och ser framför sig att Brown är den ende som inte kommer.

Om han nu inte gör det, så är det inte på grund av ett ointresse för Afrika, tvärtom. Sedan Gordon Brown blev premiärminister för snart tre månader sedan har han satt Afrika högt upp på agendan och det är känt att han personligen är starkt engagerad i fattigdomsfrågorna. Redan som 11-åring startade han en tidning på temat Afrika, där intäkterna gick till hjälporganisationer.

Tecknar en dyster bild av landet
Brown skriver själv i Independent i dag, torsdag, och tecknar en dyster bild av Zimbabwe. Han skriver bland annat att fyra miljoner människor har flytt, 80 procent av befolkningen är arbetslös, ekonomin är körd i botten och miljoner människor behöver mathjälp.

Brown anser att det inte finns någon frihet i Zimbabwe, ingen pressfrihet och framförallt ingen frihet att uttrycka sina politiska åsikter och tortyr och förföljelse är vanlig.

Den 83-årige Robert Mugabe har reseförbud inom EU men förbudet skulle tillfälligt kunna hävas så att han kan åka till Portugal i samband med mötet mellan EU och Afrikanska unionen. Något som Gordon Brown motsätter sig.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista