Riksbanken flaggar för fler räntehöjningar

Riksbankens direktion var enig om att höja reporäntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent vid sitt senaste sammanträde den 6 september. Det visar protokollet som offentliggjordes i dag, torsdag.

Ledningen flaggar även för att räntan behöver höjas ytterligare framöver och då ungefär i samma takt som Riksbanken förutspådde i juni. Banken slår även fast att kreditoron i USA inte på långa vägar är över.

Dröjer innan finansoron reds ut
I protokollet konstaterar riksbankschef Stefan Ingves att problemen i USA har uppstått under lång tid och att det lär dröja innan den finansiella oron som råder just nu har retts ut. Bland frågorna som återstår att besvaras är vilka företag som påverkas av krisen och hur stora förlusterna blir.

Förste vice riksbankschef Irma Rosenberg tror att BNP i USA förmodligen växer aningen långsammare än Riksbankens tidigare bedömning från i juni. Det är även sannolikt att den finansiella oron och nedgången på bostadsmarknaden där leder till en svagare tillväxt i Europa.

Vice riksbankschef Lars Nyberg menar att osäkerheten på marknaden förmodligen kommer att bestå ännu en tid.

Priset på risk har ökat
Vilka effekterna blir på efterfrågan och tillväxt beror främst på hur den amerikanska fastighetsmarknaden utvecklas. Faller huspriserna kraftigt kan problemen förvärras. En sak är dock säker redan nu: priset på risk har ökat och spås inte gå tillbaka till tidigare nivåer.

Det är i grunden en sund utveckling, även om det kunde ha skett under lite lugnare former, enligt Riksbanken.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista